На Прикарпатті стрімко ширяться сезонні інфекції

Здоров'я, Новини, Суспільство

Сезонні інфекції ширяться Україною. З жовтня занедужало понад мільйон сімсот тисяч людей. Хворіють цілими сім’ями та колективами. Які віруси зустрічаються найчастіше?

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на Подробиці.

І чим цей епідсезон відрізняється від попередніх? – розкаже наша кореспондентка Жанна Дутчак.

У поліклініках Івано-Франківська – наплив пацієнтів. Більшість – зі схожими скаргами: погане самопочуття, озноб, головний біль, кашель і підвищена температура.

Неля Паньків, терапевт Івано-Франківської міської поліклініки №2:

“Справді відмічаємо зріст вірусних інфекцій. Серед них є і вірус грипу, і вірус ГРВІ, аденовірус, а також випадки ковіду”.

Ольга Савчук, директорка КНП “Центр первинної медичної консультативно-діагностичної допомоги”:

“Захворюваність середньо сезонно порівняно із минулими сезонами плюс 35 -40%. Це дуже багато. Цей сезон є безпрецедентний за кількістю захворівших”.

Щотижня в Україні фіксують понад сто п’ятдесят тисяч нових випадків захворювання на грип і ковід. З них – більш ніж половина серед дітей.

Ірина Джус, головний спеціаліст департаменту освіти й науки Івано-Франківської міської ради:

“З понад тридцяти п’яти тисяч здобувачів освіти у нас не відвідало в межах 14-16 відсотків. Натомість в жовтні у нас картина була 9 -11 відсотків відсутніх через хворобу. Це свідчить про те, що почастішали випадки захворювання грип, ГРВІ”.

Цьогоріч епідсезон почався – у вересні, й дуже стрімко, кажуть медики. Тривалість перебігу захворювання й одужання – значно зросла.

Ольга Савчук, директорка КНП “Центр первинної медичної консультативно-діагностичної допомоги”:

“Окремий момент, який ми відмічаємо в цьому сезоні, чого ми не фіксували раніше – це коли люди повторно, протягом одного сезону переносять два-три рази гострі респіраторні вірусні інфекції. Це не нормально. Проходить місяць-півтора, людина із тими самими симптомами звертається до лікаря”.

Всі ці особливості – припускають медики – можуть бути наслідком коронавірусної інфекції.

Ольга Савчук, директорка КНП “Центр первинної медичної консультативно-діагностичної допомоги”:

“Станом на сьогодні вчені це питання вивчають, можливо, це такий тривалий постковідний синдром, на фоні якого всі звичайні вірусні інфекції себе по-іншому проявляють”.

Неля Паньків, терапевт Івано-Франківської міської поліклініки №2:

“Ослаблений імунітет, і психоемоційний стан, тривожність людей. Переживання, враховуючи ситуацію в країні, люди ослаблені, люди тривожні, і відповідно імунна система не так добре справляється”.

Наразі в Україні циркулюють віруси грипу А та В. Паралельно – ходить і ковід. У двох областях – Вінницькій та Кіровоградській – виявили випадки нового субваріанту коронавірусу “Pirola”. Цей штам відрізняється від попередніх високою заразністю. Та найбільша кількість звернень до медиків – все ж з ознаками ГРВІ.

Неля Паньків, терапевт Івано-Франківської міської поліклініки №2:

“Хворіють цілими сім’ями. Особливо, що відмічають, що на роботі 10-12 людей одночасно йдуть на лікарняний листочок в колективах”.

Тож медики рекомендують тим, хто часто страждає на респіраторні інфекції, перед початком епідсезону бодай щепитися від грипу та ковіду.

Ольга Савчук, директорка КНП “Центр первинної медичної консультативно-діагностичної допомоги”:

“Ті люди, які є часто, тривало хворіючими, які є в групі ризику, які колись перенесли важкий ковід і мали постковідний синдром їм важливо вакцинуватися. І вчасно звертатися до сімейного лікаря. Тому що подекуди одна-дві доби призводять до того, що виникає ускладнення у вигляді бронхіту, пневмонії, і закінчується все це стаціонаром”.

В Івано-Франківській області в грудні від ускладнень грипу померли дві люди. Наразі в Україні переважає захворюваність на COVID-19, кажуть фахівці. Та вже із січня прогнозують ріст хворих на грип.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.