Заклади освіти Прикарпаття забезпечили книгами зі шрифтом Брайля

Новини, Суспільство

Для дітей з порушенням зору важливо мати доступні та зручні інструменти для здобуття освіти.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Допомагають в цьому підручники рельєфно-крапковим шрифтом Брайля, який «читають» через дотик пальцями. В основі шрифту лежить комбінація із шести крапок — їхнє розташування і визначає потрібну літеру.

Перші літери алфавіту позначаються верхніми та середніми крапками, а для позначення наступних додаються нижні. Так само можна написати цифри, розділові та інші знаки. Друкують підручники Брайля коштом державного бюджету.

У 2023 році надрукували такі підручники шрифтом Брайля для школярів і змогли охопити 100% потребу у підручниках:

  • для 5 класу підручник «Інформатика» загальним накладом 636 примірників;
  • для 6 класу 9 назв підручників загальним накладом 11 501 примірник;
  • для 10 класу 11 назв підручників загальним накладом 17 910 примірників.

Ці надруковані підручники вже доставлено до обласних книжкових баз.

У планах на 2024 рік передбачено друк та доставлення підручників і посібників шрифтом Брайля для осіб з особливими освітніми потребами 1, 2, 5, 6, 7 та 11 класів закладів загальної середньої освіти орієнтовним накладом 37 073 примірників.

Нагадуємо, що флагманський проект «Освіта для всіх» реалізується Міністерством освіти і науки на виконання Стратегії створення безбарʼєрного простору в Україні, яка ініційована першою леді Оленою Зеленською. Для учнів, які мають порушення зору, в Україні на регулярній основі тепер виготовляються підручники шрифтом Брайля.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.