Пройшов ВЛК та був визнаний придатним: суд виправдав “ухилянта” через релігійні переконання

Новини, Суспільство

Справу з Єдиного державного реєстру судових рішень проаналізував юрист.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Як розповів Роман Лихачов з волонтерського руху «Адвокати ЗСУ», згідно з обставинами справи, військовозобов’язаний чоловік був визнаний придатним до військової служби за результатом ВЛК.

У вересні 2022 року він особисто за місцем свого проживання отримав повістку з вимогою прибути для відряджання на проходження військової служби, та не з’явився без поважних причин.

Дії чоловіка кваліфікували за ст. 336 Кримінального кодексу України, а саме ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

У судовому засіданні чоловік свою вину не визнав. Пояснив, що понад 20 років належить до однієї християнської спільноти. У 2002 році прийняв водне хрещення. До свого навернення працював в органах МВС та через релігійні переконання залишив попередню роботу.

Він зазначив, що його релігійні переконання не допускають користуватися зброєю, про що він вказав і у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки (далі – ТЦК та СП), а згодом і подав заяву про заміну виконання військового обов’язку альтернативною (невійськовою) службою.

Однак, у відповіді зазначили, що підстав для відстрочки немає. Хоча чоловік просив про альтернативну службу, а не відстрочку. 

Розглянувши матеріали справи, суд визнав чоловіка невинуватим та виправдав його, вказавши, що останній має право на заміну альтернативною службою військового обов’язку, в тому числі військової служби за призовом під час мобілізації, оскільки належить до релігійної організації, віровчення якої не допускає користування зброєю, а тому подана ним заява не може розцінюватися як ухилення від мобілізації.

Вирок Кременецького районного суду Тернопільської області у справі №601/2491/22 від 5 червня 2023 року.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.