В ІФНМУ завершили службову перевірку

Новини, Суспільство

Члени спеціально створеної комісії в ІФНМУ провели перевірку фактів, викладених у скарзі студентів та в інформаційному повідомленні громадських активістів у соціальних мережах щодо фактів посилання на російськомовну літературу при викладанні вибіркової навчальної дисципліни «Фізична реабілітація при коморбідній патології», можливого вихваляння радянського союзу та ознайомлення з окремими методами реабілітації, що суперечать принципу доказової реабілітації.


Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на ІВАНО-ФРАНКІВСЬКИЙ НАШОНАЛЬНИЙ
МЕДИЧНИЙ УНІВЕРСИТЕТ


Для з’ясування деталей інциденту члени комісії ознайомилися зі скаргою студентів ОПП «Фізична терапія, ерготерапія» та заявою від інших п’яти студентів, які вказали, що інформація, наведена в скарзі, не відповідає дійсності, провели зустріч зі студентами, які подали скаргу, в присутності представників деканату та студентських організацій, отримали письмове пояснення від викладачки.


Комісія встановила, що у методичних вказівках до проведення практичних занять з дисципліни «Фізична реабілітація при коморбідній патології» в переліку додаткової літератури виявлено посилання на російськомовну літературу, що є неетичним та є питанням моралі, що йде в розріз з освітнім законодавством України щодо утвердження всебічного використання української мови в усіх сферах (зокрема, освітній і науковій) на всій території України з метою ствердження української ідентичності.


Викладачка пояснила, що навчальний підручник «Фізична терапія» 1984 року, виданий київським видавництвом «Здоров’я» російською мовою, використаний нею з метою демонстрації навчальної літератури того часу, а не як рекомендація для навчання чи підготовки до практичних занять.


На момент перевірки диплома Асоціації гастроентерологів російської федерації за зайняте призове місце за публікацію наукової роботи 2015 року виявлено не було.


У навчальний план вибіркової дисципліни «Фізична терапія при коморбідній патології» включені питання про використання преформованих чинників при наданні реабілітаційної допомоги.


Після перевірки комісія надала наступні рекомендації:

  • оновити навчально-методичний комплекс для вибіркової навчальної дисципліни «Фізична терапія при коморбідній патології» з використання тем, що відповідають принципам доказової реабілітації;
  • заборонити використання неактуальної (застарілої) літератури при викладанні навчальних дисциплін на ОПП «Фізична терапія, ерготерапія»;
  • заступнику ректора з виховної роботи провести роботу з викладачами щодо виховання молоді в дусі патріотизму і поваги до державних цінностей через утвердження української національної та громадянської ідентичності;
  • збільшити тематику вибіркових навчальних дисциплін з включенням тем, що відповідають принципам  доказової реабілітації;
  • рекомендовано відсторонити асистентку від викладання навчальних дисциплін на ОПП «Фізична терапія, ерготерапія» у зв’язку із невідповідністю Ліцензійним умовам та притягнути до дисциплінарної відповідальності з оголошенням догани;
  • гарантам освітніх програм оновити освітньо-професійні програми спеціальності 227 «Фізична терапія, ерготерапія» та виключити тематику, що не відповідає доказовій реабілітації.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.