Іван Монолатій презентував у Франківську книгу про Коломию (фото)

Новини, Суспільство

Дві книжки Івана Монолатія про історію Коломиї, а точніше її винайдення та творення, презентували в одній із книгарень Івано-Франківська.

Про це повідомляє щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Книги “Винайдення Коломиї” та “Творення Коломиї” побачили світ цьогоріч у франківському видавництві “Дискурсус”.

“Коломия виникла не як центр видобутку солі. На території сучасного міста немає таких речей або вони невідомі були першим дослідникам. Це був центр складування солі. Етимологія назви дуже складна, як на мене, більшою мірою прив’язана до слов’янської мови. Коломия могла б фігурувати ще в пізньоримські часи. Є книжка про Українські Карпати в пізньоримський час Ляни Вакуленко. До 1848 року у нас повна невідомість про історію Коломиї”, – розповів Іван Монолатій.

У виданні “Творення Коломиї” автор проаналізував найголовніші державотворчі процеси у Коломиї в період становлення та існування західноукраїнської державності 1918–1919 рр. У цей час Коломия була одним із найважливіших економічних і політичних центрів на Галичині. Місто відіграло вагому роль у розбудові політичних інститутів новоствореної держави. У той час активно розвивалися місцеве самоврядування, громадські інституції, волонтерський рух, театр, освітні заклади.

“Винайдення Коломиї” – книга присвячена історії Коломиї з найдавніших часів до середини ХІХ ст. Тут обґрунтовані найважливіші події в міській історії. Зокрема, йдеться про літописну згадка, соціально-економічні та національно-культурні процеси, місце Коломиї у системі міжнародних відносин, викладена історія християнських церков та їх парафіян, традиції міського врядування на магдебурзькому праві, зародження української видавничої справи, відкриття гімназії та багато іншого. Розвиток Коломиї вивчається від князівської епохи до середини ХІХ ст., “Весни народів”, яка кардинально змінила те культурне обличчя міста.

У своїх книгах Іван Монолатій розкриває маловідомі та захопливі факти з історії міста Коломиї та життя її мешканців. До слова, історик планує видати третю книгу про Коломию.

Коломиянин Іван Монолатій – історик, краєзнавець, професор Факультету історії політології і міжнародних відносин; доктор політичних наук, кандидат історичних наук, професор, лауреатм коломийської міської літературної премії ім. Тараса Мельничука, почесний громадянином Коломиї.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.