Новорічний стіл подорожчав: у скільки гривень обійдеться святкове меню для прикарпатців

Новини, Суспільство

Святкове меню обійдеться на родину з чотирьох осіб від 2 879 до 3404 гривень.

Про це свідчать дані дослідження Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” на основі даних Мінфіну, який проводить щоденний моніторинг цін на першорядні харчі у продуктових супермаркетах, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Відтак, традиційні страви новорічного столу вартуватимуть:

  • салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 285,46 грн;
  • «Оселедець під шубою» (1,5 кг продуктів) коштуватиме – 133,08 грн;
  • Пів кілограма нарізки з сирокопченої ковбаси «Салямі» – 270 грн;
  • Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) вартує у 179 грн;
  • Безалкогольні напої обійдуться у 119,72 грн;
  • Фрукти на святковому столі вартуватимуть 170,20 грн;
  • Баночка червоної ікри обійдеться в середньому у 280 грн, а 200 г червоної риби – у 245 грн.

Академік НААН Юрій Лупенко пояснив, що у цьому році, як і торік, зростання вартості новорічного столу однозначно спричинене наслідком воєнних дій – суттєвими грошовими та матеріальними втратами вітчизняної економіки та українських сімей, скороченням виробництва, дефіциту та здорожчанням пального, перебоями та ускладненнями внутрішнього переміщення продукції, невизначеністю багатьох людей навіть і найближчих планах.

Особливо це відчутно в зонах бойових дій, тимчасової окупації, великого скупчення переселенців. А відтак, більшість українців будуть змушені економити на традиційному наборі продуктів.

До слова, торік новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо на родину з 4-х осіб вартували близько 2655 грн.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.