Двоє поважних калушанок відсвяткували 100-літній ювілей (фото)

Новини, Суспільство

У Катерини Савчук та Галини Король, які відзначили свої 100-літні ювілеї, є багато спільного – безмірна любов до рідної землі та людей. Мабуть, в цьому і є секрет довголіття!

Про це ідеться на Фейсбук-сторінці міського голови Андрія Найди,  інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на «Вікна»

Грудень у Калуській громаді має декілька особливих днів, які ознаменовані чудовими подіями, зокрема – 100-літні ювілеї наших калушанок, маємо вже двох ювілярок.

Цього дня, 100 років тому, з’явилася на світ Катерина Матвіївна Савчук, уродженка села Дуліби Рівненської області. Дитинство та юність проживала там. Вийшла заміж за командира УПА. У шлюбі народилася донечка. Та, на жаль, у щасливу сім’ю прийшла біда. Підступні НКВедисти убили чоловіка Катерини, жінка залишилася вдовою.

У 1947 році її та й інших членів сім’ї було вивезено на Урал. Благо, що дочку пані Катерини невдовзі вдалося повернути в Україну і її виховувала родичка, яка змогла уникнути заслання. Звичайно, що життя на Уралі було складним, доводилось жити у землянках. Там пані Катерина перебувала до 1962 року, далі – повернулася у рідне село Дуліби.

Працювала у колгоспі ланковою. За сумлінну працю, вправність та старанність була неодноразово нагороджена.

У Калуську громаду Катерина Савчук переїхала 20 років тому до своєї дочки, яка тут знайшла своє кохання та створила сім’ю. На жаль, три роки тому п. Катерина навіки попрощалася з єдиною донечкою. Тепер у неї залишились дві онучки, троє правнуків, які, власне, і доглядають стареньку та троє праправнуків. Проживає жінка у житловому масиві Хотінь.

Катерина Матвіївна надзвичайно привітна, а головне, вона й досі зберігає ясність розуму та почуття гумору. Варто зауважити й те, що вона лише пів року тому перестала шити. Катерина Матвіївна надзвичайно вправна швея. Той кептар у якому жінка на фото – створила сама, вручну. Ще донедавна вона відвідувала місцеву церкву. Жінка добре відома у громаді. Сусіди та всі хто її знають чудово про неї відгукуються.

Вчора ж свій 100-літній ювілей відзначала ще одна жителька Калуської громади – Галина Михайлівна Король. Працівники територіального центру соціального обслуговування вітали ювілярку.

Народилася пані Галина в селі Томашівці. У двадцятилітньому віці обрала для себе непростий шлях – стала зв’язковою ОУН УПА. Багато випробувань випало на долю пані Галини. Перебуваючи у засланні в Сибіру зустріла свого майбутнього чоловіка, він теж був політв’язнем. З Божою поміччю їм вдалося народити двох донечок. На жаль, незадовго після народження другої доньки помер чоловік, тож в Україну пані Галина поверталася вже вдовою та з двома дітками на руках. Попри все, їй стало сили подолати усі труднощі.

Завжди активна, надзвичайно розумна та мудра жінка. Працювала нянечкою в дитячому садочку, творчо та з цікавістю підходила до своєї роботи. З особливою уважністю ставилася до подій в Україні, до її історії, адже любов до Батьківщини змалечку гріла її душу. Такий патріотичний міцний дух передався і її нащадкам. Внуки пані Галини під час Революції Гідності у 2013 разом з іншими українцями перебували на Майдані.

«Історії життя двох 100-літніх жінок, які бачили чимало – продовжуються! Щиро бажаємо, щоб іще багато років при здоров’ї, в любові та радості, з Божою ласкою наші ювілярки тішили своїх рідних і всю Калуську громаду своєю присутністю!» — ідеться в повідомленні

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.