22% переселенців, які живуть в Івано-Франківську, зазначили, що їхнє житло зруйноване

Війна, Новини, Суспільство

40% франківчан вважають, що проблема мовного непорозуміння між місцевими мешканцями та переселенцями значна (серед ВПО таких майже 30%), 34% оцінили її як незначну (40% серед ВПО).

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на дані дослідження соціологічної групи “Рейтинг”.

Менше чверті опитаних франківчан сказали, що проблеми немає (серед переселенців таких до 30%). За останній рік серед жителів Івано-Франківської міської громади зросла кількість тих, хто вважає, що така проблема існує (з 64 до 74%). Більше про неї говорять молодь, жінки та більш забезпечені.

Серед місцевих опитаних понад половину позитивно ставиться до переселенців, третина має нейтральне ставлення, 10% – негативне. Також за рік спостерігається зменшення позитивного ставлення до переселенців (з 68% до 53%) та ріст нейтрального (з 27% до 34%). Тепліше ставлення до ВПО демонструють чоловіки та більш забезпечені.

Близько 70% місцевих опитаних надавали допомогу переселенцям. Частіше про це зазначала молодь та більш забезпечені. Серед переселенців 44% сказали, що отримували допомогу від звичайних мешканців, 43% – від міської влади. Про допомогу від держави зазначили понад 80% опитаних ВПО, від волонтерів – близько 70%.

Понад половину опитаних мешканців громади позитивно поставилися б до того, якби частина переселенців залишились жити та працювати у місті. Близько 30% дали нейтральну відповідь, близько 10% – негативну. За останній рік дещо зросло позитивне ставлення до цієї думки.

Більше 60% місцевих мешканців бачать напруження у відносинах між переселенцями і франківчанами (серед ВПО такої думки менше половини опитаних). Про відсутність напруження зазначає третина опитаних та менше половини опитаних переселенців. Про напруження у відносинах частіше говорили молодь, жінки, більш забезпечені, а також ті, хто вбачає проблему мовного непорозуміння та має негативне ставлення до переселенців.

Про наявність ВПО у зв’язку з повномасштабним вторгненням росії у своєму близькому оточенні та серед друзів або дальніх родичів зазначили 13% місцевих мешканців, 11% – серед близьких родичів, 9% – серед сусідів або знайомих. Понад 60% не мають ВПО у своєму оточенні.

Натомість власний досвід прийняття переселенців у своєму помешканні має 18% опитаних місцевих, 15% – серед близьких родичів, 9% – серед близьких друзів, 6-7% серед дальніх родичів або сусідів. Більше половини зазначили, що не мали такого досвіду особисто або серед свого оточення.

22% переселенців зазначили, що їхнє житло, де вони жили до війни, зруйноване або непридатне до життя, у 30% – частково пошкоджене, ще у третини – лишилося без змін. 16% не володіють інформацією щодо стану свого житла.

Майже половина опитаних переселенців зазначили, що орендують квартиру, третина проживає у центрі для біженців. 10% проживають у готелі, хостелі, 5% – у родичів, знайомих.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.