Як на Франківщині працює Росохацька добровільна пожежна команда

Новини, Суспільство

У жовтні 2022 року у Росохачі на Івано-Франківщині створили добровільну пожежну команду. За цей час рятувальники ліквідували 40 пожеж. Найчастіше їх викликали на гасіння загорянь сухої трави, житлових і господарських будівель.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на старосту Росохацького старостинського округу Галину Мельничук.

“Пожежна команда у нас запрацювала в жовтні 2022 року. Ми створили її за підтримки партнерів із Польщі. Вони закупили вогнетривкий міцний одяг, допомогли зробити ремонт у двох приміщеннях, де розмістили команду.

Забезпечили пожежне авто. Зараз у команді — 12 добровольців, які працюють на волонтерських засадах”, — повідомила староста Росохацького старостинського округу Галина Мельничук.

Добровільна пожежна команда виїздила на виклики не тільки у Росохач, але й у сусідні села. Серед місцевих рятувальників — аграрії, педагоги Росохацького ліцею, працівники котельні. До роботи пожежної команди долучається також староста.

“Вважаю, що староста повинен бути всюди: і на заходах, і на концертах, і у школі, і тим більше на пожежі. Я ще не виїжджала на гасіння пожеж, бо поки вчуся. Беру участь у всіх навчаннях, які проводяться для пожежників. Нещодавно склала іспит з охорони праці.

Зараз готуємо мені документи зі страхування. Наші всі пожежники застраховані”, — розповіла Галина Мельничук.

У команді Галина Мельничук — помічниця водія пожежного авто. Разом із рятувальниками також працює староста Виноградського старостинського округу Світлана Шиш.

Добровольців команди залучають не тільки до гасіння пожеж. Їхньої допомоги потребують всюди, де виникають будь-які надзвичайні події. До прикладу, рятувальники можуть бути корисними, коли виникатимуть повені.

“У селі Росохач є річка. Інколи вона так розливається, що мусимо евакуйовувати людей. Тож ми закупили два великі й два малі човни. Вчимося працювати з цим спорядженням. Вже проводили навчання на воді”, — говорить Галина Мельничук.

З її слів, у рятувальників є також інструменти для обрізування і спилювання дерев, драбина. Тож зараз мають потребу в невеликому авто, в яке це все можна було б завантажити й перевозити. З придбанням такого транспорту можливо допоможуть польські партнери, каже Галина Мельничук.

Також із місцевого бюджету спрямовують гроші на закупівлю пального, запчастин, навчання і страхування пожежників. А для добровольців, які захочуть поповнити команду, за бюджетні гроші обіцяють придбати спеціальні костюми.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.