У Калуській громаді у 63-річної жінки діагностували гепатит A — яка ситуація в області

Здоров'я, Новини, Суспільство

Наразі в регіоні з таким діагнозом восьмеро людей.

Про це у коментарі “Суспільному” розповів генеральний директор Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб Руслан Савчук, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

У Калуській громаді, що на Івано-Франківщині, у 63-річної жінки лабораторно підтвердили вірусний гепатит A.

Що відомо про випадок гепатиту A в Калуській громаді

Зі слів Руслана Савчука, 63-річна жителька Калуської громади відчула симптоми хвороби ще 2 листопада 2023 року. Проте до лікарів звернулася лише 8 листопада. Інфіковану гепатитом жінку в той же день госпіталізували.

“Минуло фактично шість днів з моменту появи симптомів захворювання. Уже 9 листопада ми лабораторно підтвердили діагноз, який поставили їй у лікарні. Наразі пацієнтка у стані середнього ступеня важкості перебуває в інфекційному відділенні Калуської міської лікарні”, — говорить Руслан Савчук.

Генеральний директор обласного центру контролю та профілактики хвороб каже: епідеміологи з’ясували, що за цей час хвора контактувала з п’ятьма людьми.

“Ми з’ясували, що пацієнтка працює, тож обстежили всіх можливих з нею контактних людей. Результати негативні. Тобто наразі передачі вірусу від хворої до здорових людей немає. Принаймні на цей час. Але симптоматично все ще може проявитися, бо інкубаційний період — досить тривалий”, — каже Руслан Савчук.

З його слів, аби не допустити поширення хвороби, на роботі й вдома у пацієнтки організували та провели належні протиепідемічні заходи.

 

 

“Ми скерували рекомендаційні листи за місцем роботи жінки, контактним з нею людям, організували їхнє медичне спостереження і провели дезінфекцію місць, де вона працювала і проживала. Можу сказати, що це — поодинокий випадок, що не пов’язаний із попередніми зафіксованими по інших громадах області”, — каже Савчук.

Яка ситуація із захворюваністю на гепатит A в області

Руслан Савчук говорить, що на сьогодні в Івано-Франківській обласній клінічній інфекційній лікарні перебувають п’ятеро людей з гепатитом A, серед них — двоє дітей віком до 17 років.

“Окрім пацієнтів, які лікуються від гепатиту A в обласній інфекційній лікарні, маємо один випадок зараження у Калуській громаді (про нього написано вище — ред.) та ще двох хворих людей в інфекційному відділенні Богородчанської центральної районної лікарні. Тобто всі люди — з різних громад області”, — розповідає Руслан Савчук.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.