Примусово депортовані: в Івано-Франківську відкрили виставку світлин повернутих полонених та дітей

Новини, Суспільство

В Івано-Франківську відкрили виставку світлин Офісу омбудсмана України «Повернення в Україну: нескорені ворогами».

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

На виставці представлені фотографії повернутих полонених та дітей, які були примусово депортовані на територію РФ.

Виставку презентували в межах II Прикарпатського юридичного форуму, який відбувається в Івано-Франківську.

«Ці світлини — історії українців, які пройшли через полон росіян, тортури та катування. Також ці фото — це історії маленьких українців, які знають, що таке проживання у чужих сім’ях і заборона говорити рідною мовою.

Це історії, які, на щастя, мають щасливе продовження — вони в Україні, на рідній землі та з рідними людьми.

Разом з тим, український шлях боротьби за наших людей триває. І триватиме допоки не повернемо на Батьківщину усіх українців», — зазначили організатори.

Представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Євгенія Мнишенко розповіла, що повертати цивільних на підконтрольні Україні території вкрай складно. Військовополонені підлягають обміну на державному рівні, щодо цивільних — ситуація набагато складніша.

«Наразі процес повернення дітей, яких викрали окупанти, є вкрай складним. З України на територію РФ депортували понад 19,5 тисяч дітей.

Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець постійно наголошує, що метою України є повернення кожної дитини. Для цього докладають усіх зусиль.

На сьогодні близько 190 дітей повернулися в Україну. Серед них 45 — повернули за сприяння Офісу омбудсмана», — зауважила правозахисниця.

Зі слів Мнишенко, загалом станом на сьогодні вдалося повернути з полону 2 598 українців — цивільних та військовополонених.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.