Посилення антикорупційних заходів: як на Івано-Франківщині функціонує робоча група «Прозорість і підзвітність»

Кримінал, Новини

На Прикарпатті створили робочу групу “Прозорість та підзвітність”.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на голову Івано-Франківської ОВА Світлана Онищук в програмі “Про головне в деталях”,

Зі слів посадовиці, група запрацювала минулого тижня при Івано-Франківській військовій адміністрації.

Так, вже відбулося перше установче засідання: обрали голову, секретаря робочої групи та підписали відповідні меморандуми про співпрацю.

“Напрацьовували різні пропозиції, як повинна працювати ця робоча група, щоб була користь для військових. Відповідно заслухали інформацію від начальника управління Західного офісу Держаудитслужби в області Богдана Грицака щодо результатів проведених перевірок державних закупівель та контролю за дотримання законодавства про державні закупівлі, які відбувалися цього року на Прикарпатті”, – розповіла Онищук.
Посадовиця додала: наразі роблять аудит по кожній територіальній громаді. Є відповідні доручення: скільки отримали податку від військовослужбовців та скільки використали на потреби наших захисників.
“Відповідно запрошуватимемо заслуховувати таких розпорядників коштів, аналізувати інформацію. Тут дуже важливо, щоб максимально громадськість була долучена до цієї групи підзвітності.
Ми постійно інформуватимемо про результати. Надіємось, що спільно будемо все робити для нашої перемоги”, – підкреслила Онищук.
Як наголосила Онищук, голови територіальних громад – обрані людьми. Крім того, люди обирали депутатів, які на сесіях розглядають, куди спрямовувати кошти.
“Тому тут повинне бути активне суспільство. Запитувати в голови та депутатів, яких обрали, чому кошти сьогодні не спрямовуються на ті потреби, які є першочерговими й найбільш важливими.
Відтак, докладаю зусилля, щоб ця робоча група ефективно запрацювала – й ми мали результати. А результат – спрямування коштів на потреби ЗСУ”, – зауважила голова Івано-Франківської ОВА.
Як уточнила очільниця області, аудиторська служба має право заблокувати проведення відповідних торгів, якщо є на те підстави та порушене законодавство. Якщо громада робить ремонт, здійснила тендер і він за законом, то аудит не має право зупинити роботи.
“Втім, є питання логіки, питання спрямування коштів на перемогу – і про це говорить суспільство.
В Івано-Франківську влітку проходив конгрес місцевих регіональних влад. Перше звернення президента України Володимира Зеленського було до кожного, щоб спрямовували кошти на перемогу, на ЗСУ. Після перемоги будемо ремонтувати у містах.
Тому, якщо нас не чують голови громад, не чують розпорядники коштів, то від слів ми переходимо до конкретних справ. Ми будемо чітко аналізувати кожну гривню. Бо це кошти платників податків, кошти наших військовослужбовців, які ціною свого життя захищають нас.
Зараз ми напрацьовуємо ті моделі, щоб робоча група працювала ефективно, результативно, відкрито та прозоро”, – резюмувала Онищук.
Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.