Безпечний похід у Карпати: як підготуватись та куди телефонувати у разі потреби

Новини, Суспільство, Туризм

У Карпатах температура повітря вже опустилась до «мінусів», подекуди випав сніг.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Надзвичайники радять не йти у високогір’я під час періодів погіршення погодних умов та нагадують, що гірський зимовий відпочинок вимагає особливої підготовки та відповідального ставлення.

Коли ж погода дозволить підкорювати гірські схили, то все одно спершу варто зважити усі «за» і «проти» та передовсім подбати про власну безпеку. Особливо, якщо ви — новачок.


Війна та туризм


Навіть попри повномасштабну російсько-українську війну туристична галузь продовжує функціонувати.

Станом на сьогодні подорожувати та пересуватися країною не заборонено. Проте, збираючись у мандрівку, потрібно дізнатися про наявність укриттів по маршруту вашої подорожі. 

Також необхідно зважати на те, що на території областей діє комендантська година. Як правило, вона триває з 24:00 години поточної доби до 5:00 години наступної доби.

Зауважимо, що за безпеку в області відповідають насамперед військова адміністрація, місцева влада, Державна служба України з надзвичайних ситуацій, поліція та військові.


Маршрут


У мережі є предостатньо інформації про місцевість, місця для нічлігу, дистанцію, наявність води. Якщо зайти на сайти, де пропонують комерційні походи, то можна отримати детальний опис маршрутів та їхні рівні складності.

Найкраще у високогір’я ходити групами, в яких є інструктори та досвідчені туристи. Інші люди, які орієнтуються, як діяти у разі небезпеки, нерідко можуть врятувати ваше життя.

До слова, за 10 днів до походу радимо зареєструватися у гірській пошуково-рятувальній службі. Ця процедура безплатна. Реєстрація за посиланням.

Ще одна важлива деталь, обравши маршрут, перед походом необхідно ознайомитися із точним прогнозом погоди. Врахуйте, що у горах темніє швидко, а тому раціонально розраховуйте час, щоб не заблукати.


Фізична підготовка


Є два варіанти: покращуйте фізичну форму та готуйтесь до походу або ж оберіть нескладний маршрут.

Для першого походу, гірські рятувальники радять, обирати маршрут низької або середньої складності, який користується популярністю серед туристів. Це зумовлене тим, що популярні маршрути зазвичай промарковані та мають вказівники.

До маршруту високої складності без попередньої підготовки краще не вирушати. До таких походів необхідно ретельно готуватись. За словами рятувальників, підготовка до таких маршрутів потребує приблизно два тижні.

Туристам рекомендують багато ходити пішки, бігати, кататись на велосипеді, займатись спортом. Проте, перед самим походом в гори фізичні навантаження потрібно суттєво зменшити, аби поберегти сили.

Пам’ятайте: підійматись 5 км по горах – це зовсім не те, що йти стільки ж по лісу чи полю, а тому враховуйте фізичні можливості усіх членів групи. Водночас, як наголошують надзвичайники, найкраще спочатку декілька разів сходити у гори влітку, і лише потім вирушати у зимовий похід.


Спорядження


Одразу зауважимо, що купувати туристичне спорядження, якщо ви не збираєтесь часто ходити у походи, не раціонально. А тому — найкраще орендувати спорядження.

Очевидно, що список речей для походу у кожного відрізнятиметься. Виділимо ті речі, які є обов’язковими.

  • рюкзак;
  • зручний, теплий та змінний одяг;
  • термобілизна;
  • похідне та змінне взуття;
  • снігоступи;
  • запасні шкарпетки;
  • дощовик;
  • набір посуду;
  • засоби особистої гігієни;
  • похідна аптечка;
  • трекінгові або лижні палиці;
  • лижна маска або протисонцеві окуляри;
  • навігатор, карта, компас;
  • смартфон, павербанк, гроші;
  • ліхтарик;
  • вода та їжа;
  • сірники, пальник, казанок, горнятко, тарілка, ложка, виделка, ніж.

Якщо ви вирушаєте у похід з ночівлею, то не забудьте про намет та підстилку під нього, спальник, надувний килимок чи каремат.

Крім того, надзвичайники нагадують про необхідність дотримання правил безпеки під час відпочинку у гірській місцевості. Зокрема, вирушаючи у туристичний похід, дотримуйтесь наступних порад:

  • обов’язково інформуйте своїх близьких і знайомих про проходження вашого маршруту й очікуваний час повернення з походу;
  • уникайте походів поодинці, мінімальна рекомендована кількість учасників туристичної групи складає не менше ніж три особи;
  • переконайтеся, що ваше екіпірування відповідає вимогам походу: візьміть з собою достатню кількість їжі та води (зігрівальні напої – чай, кава), а також необхідний теплий одяг та взуття, медикаменти;
  • поцікавтеся умовами місцевості та прогнозом погоди;
  • обов’язково візьміть з собою перевірені туристичні карти.

«Дбайте про свою безпеку та у випадку виникнення надзвичайної події негайно телефонуйте до Служби порятунку за номером 101», – наголосили надзвичайники.


Куди ще можна зателефонувати у разі потреби?


  1. спеціалізована пошуково-рятувальна частина: 067 342 04 91;
  2. відділення в Івано-Франківську: 067 342 04 92;
  3. відділення у Вигоді: 067 342 04 99;
  4. відділення в Осмолоді: 067 342 04 98;
  5. відділення у Ворохті: 067 342 04 95;
  6. відділення в Яремчі: 067 342 04 94;
  7. відділення у Верховині: 067 342 04 96;
  8. відділення у Косові: 067 342 04 97;
  9. відділення у Явірнику, пост на горі Піп Іван: 094 922 84 12.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.