За два тижні навчальні F-16 для українців прибудуть до Румунії – Рютте

Війна, Новини, Політика

Президент Володимир Зеленський і виконувач обов’язків прем’єр-міністра Нідерландів у понеділок провели розмову у форматі відеоконференції, присвячену оборонним потребам України, європейській безпеці та ситуації на Близькому Сході.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Європейську правду“.

Марк Рютте запевнив, що Нідерланди продовжуватимуть підтримувати Україну, й ескалація на Близькому Сході не стане цьому на заваді.

“Я також зміг повідомити президенту Зеленському, що винищувачі F-16, які Нідерланди пообіцяли надати для посилення української протиповітряної оборони, прибудуть до навчального центру в Румунії через два тижні. Це означає, що незабаром можуть розпочатися курси підготовки українських пілотів, які будуть на них літати”, – додав він.

Також, згідно з повідомленням голови нідерландського уряду, сторони обговорили питання експорту українського зерна через чорноморські порти й участь Нідерландів у розслідуванні воєнних злочинів Росії.

Своєю чергою Зеленський відзначив утілення попередніх домовленостей Києва й Амстердама щодо додаткових ракет для систем Patriot, підготовки до передання винищувачів F-16 і патрульних катерів, а також довгострокової фінансової допомоги.

“Я закликав ЄС пришвидшити роботу над 12-м пакетом санкцій проти Росії, а ще над ефективним механізмом переказування в Україну доходів від заморожених російських активів”, – написав президент.

Лідери також погодились, що необхідно запобігати подальшій ескалації та ширшій війні на Близькому Сході, й Україна готова докласти до цього всіх зусиль, повідомив голова держави.

Нагадаємо, Рютте у середині жовтня прибув із неоголошеним візитом до Одеси, де зустрівся з президентом Володимиром Зеленським й пообіцяв, що Україна отримає додаткові ракети для ЗРК Patriot і патрульні катери.

Крім того, нещодавно Україна почала з Нідерландами двосторонні переговори про “гарантії безпеки”.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.