Інфікувався лептоспірозом 65-річний калушанин

Новини, Суспільство

Лептоспіроз — особливо-небезпечне інфекційне захворювання. За 9 місяців 2023 року зафіксовано 1 випадок лептоспірозу в мешканця Калуша віком 65 років.  

Про інфікування лептоспірозом повідомила лікар-епідеміолог Калуського районного відділу ДУ “Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ” Мирослава Гуменяк, інформує інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на  “Вікна”.

У Калуському районі у 2021 році було зареєстровано 5 випадків цієї недуги: у 4-х чоловіків сільської місцевості віком 28, 37, 39 та 45 років та в 1 жінки, мешканки Калуша віком 66 років. У 2022 році хворів 1 мешканець сільської місцевості віком 46 років. За 9 місяців 2023 року зафіксовано 1 випадок лептоспірозу в мешканця Калуша віком 65 років.

Лептоспіроз — гостра інфекційна хвороба з групи зоонозів (захворювань спільних для людей і тварин), яка спричиняється лептоспірами. Захворюваність характеризується вираженою сезонністю (літні і осінні місяці), хоча випадки лептоспірозу трапляються і в інші місяці.

Основними носіями лептоспір є щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких лептоспіроз перебігає без клінічних проявів захворювання  і після нього багато місяців збудник виділяється з сечею в навколишнє середовище. Вони та хворі і перехворілі дикі, свійські та промислові тварини, які виділяють лептоспір із сечею, є джерелом інфекції для людини. Від людини до людини лептоспіроз не передається.

Існує кілька механізмів інфікування людей лептоспірами:

  • аліментарний (через травний тракт) — через воду і продукти харчування, інфіковані лептоспірами;
  • контактний — під час купання у водоймищах, риболовлі, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами;
  • аспіраційний ((повітряно-краплинний) — під час заготівлі сіна і сільськогосподарських продуктів.

Часто захворювання має професійний характер — у працівників сільського господарства, в містах — у сантехніків, робітників боєнь і м’ясокомбінатів, іноді у шахтарів (джерело — щурі в обводнених забоях).

В організм людини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного каналу. Під час проникнення лептоспір в організм людини до прояву хвороби минає від 3-5 до 21 днів.

Початок захворювання — гострий: хворого морозить, з’являються гарячка, біль, особливо у литках, дещо менший — у м’язах спини, грудей, живота. На третій-шостий день захворювання може з’явитися висипка на кінцівках і тулубі. У деяких випадках є жовтяниця, стає темною сеча, кількість сечі зменшується, часто — до повного припинення сечовиділення.

Мирослава Гуменяк зазначає, що у профілактиці лептоспірозу величезне значення має захист водоймищ від можливих забруднень продуктами життєдіяльності сільськогосподарських тварин і гризунів. Під час перебування у заболочених місцевостях на риболовлі чи полюванні, при догляді за хворою худобою слід особливо ретельно дотримуватись особистої гігієни, взувати гумові або кирзові чоботи, одягати рукавиці. Це стосується і працівників боєнь та м’ясокомбінатів. Не можна вживати не кипячену воду з рік, ставків, озер для пиття, миття посуду, фруктів, овочів. Не слід купатися в забруднених водоймах.

Необхідно також знищувати щурів та мишей. Захищати від гризунів продовольчі склади, комори, житло, інші об’єкти. Харчові відходи слід збирати в герметично закриті ємкості.

Виконання всіх зазначених заходів дає змогу запобігти захворюванню на лептоспіроз. Але, якщо біда все-таки сталась, необхідно негайно звернутися до лікаря-інфекціоніста, й у жодному разі не займатися самолікуванням, тому що спочатку настає тимчасове покращення, а потім хвороба перебігає дуже важко і може призвести до смерті, наголошує Мирослава Гуменяк.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

 

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.