ЗМІ дізналися про канали зв’язку між Україною та Росією під час війни

Війна, Новини, Політика

Україна та Росія продовжують тримати канали зв’язку під час військової агресії РФ для вирішення ключових гуманітарних питань, які стосуються обміну військовополоненими, тілами загиблих, зернового коридору та повернення українських дітей з Росії.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на публікацію The Washington Post

“У деяких випадках Москва і Київ використовують посередників, зокрема Туреччину, Катар, Об’єднані Арабські Емірати, Саудівську Аравію, Ватикан і міжнародний комітет Червоного Хреста.

Але більша частина “бартеру” під час війни здійснюється безпосередньо, окремими представниками, в тому числі під час жорстких і неприємних особистих зустрічей на українсько-російському кордоні і в Стамбулі, а також у телефонних розмовах, як стверджують деякі українські чиновники, які брали участь у переговорах”.

Повідомляється, що жодна зі сторін не прагне афішувати існування цих “зворотніх каналів”.

За словами представника ГУР Дмитра Усова, це “емоційно складно”, бо Росія ворог, але “які б відносини у нас зараз не були, ми як українці зацікавлені у поверненні наших захисників, і якщо ми відкинемо всі канали комунікації, ми не зможемо цього зробити”.

Повідомляється, що з російського боку переговори про обмін полоненими веде координаційний центр при міністерстві оборони РФ, до складу якого входить також ФСБ.

За словами Усова, окремі російські політики і бойові формування, такі як група найманців “Вагнера” і підконтрольний лідеру Чечні Рамзану Кадирову “Ахмат” також лобіювали звільнення конкретних полонених.

Женевські конвенції закликають до обміну військовополоненими після закінчення бойових дій. Але, як каже Усов, Україна прагне якнайшвидше повернути своїх полонених бійців.

Жодна зі сторін не розголошує, скільки солдатів потрапило в полон.

Обмін полоненими, а також обмін тілами загиблих солдатів, в основному відбувається на північному сході Сумської області, єдиній ділянці українсько-російського кордону, де російські війська не намагаються активно просуватися вперед. Тим не менш, обстріли відбуваються щодня, і під час будь-яких переговорів зазвичай оголошується так зване перемир’я.

Приблизно двічі на місяць до кордону під’їжджають фургони-рефрижератори з тілами загиблих, які розвантажують і перевантажують, розповів Олег Котенко, український чиновник, який до вересня курував передачу тіл і пошук зниклих безвісти солдатів.

Експерти міжнародного комітету Червоного Хреста перевіряють документацію, а співробітники російських та українських спецслужб спостерігають за процесом. “Час, місце і кількість тіл узгоджується з російською стороною”, – сказав Котенко, додавши, що лінія зв’язку була ініційована МКЧХ влітку 2022 року.

Видання також нагадує і про Туреччину у якості посередника у переговорах між Україною та РФ. Вказується, що нинішній міністр оборони України Рустем Умєров також брав участь у переговорах, зокрема, щодо звільнення кримськотатарських в’язнів.

Усов додав, що переговори “не можуть вестися таким чином, щоб одна сторона отримала більше або менше”. “Кожна сторона повинна мати можливість довести, що вона в чомусь виграла”, – сказав він.

Ватикан є ще одним посередником у переговорах. Україна лобіює через католицьку церкву повернення всіх некомбатантів.

Рідкісним кроком для Ватикану, який вважає за краще мати справу з релігійними інституціями, стало запрошення Кирила Буданова, керівника військової розвідки України, на зустріч з Папою Франциском минулого літа.

За словами Усова, робота Ватикану щодо некомбатантів все ще “в процесі.

Крім того, цього місяця Катар допоміг забезпечити повернення чотирьох українських дітей з Росії. Один із чиновників на умовах анонімності сказав, що Катар втрутився через складність цієї справи.

Як правило, Росія відпускає дітей лише опікунам або їхнім законним представникам, що означає, що батьки або інші родичі повинні їхати до Росії – подорож, яка може бути неможливою в умовах війни.

Між уповноваженим Верховної Ради України з прав людини Дмитром Лубінцем та російською омбусменшею Тетяною Москальовою існує лінія зв’язку щодо зниклих дітей, але, за словами Лубінця, вона не дала жодних результатів.

Тим не менше, починаючи з березня, групи дітей повертаються в Україну на “напіврегулярній” основі. Їх висаджують на крайньому заході українсько-білоруського кордону, вони переходять його пішки, а в Україні їх зустрічає неурядова організація “Врятуймо Україну”.

Лубінець відмовився уточнити, як відбувається повернення дітей, які прибувають через Білорусь, але, за його словами, це стало легше після того, як був виданий ордер на арешт Путіна.

“Ще не настав час говорити детально, як це відбувається”, – наголосив Лубінець.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.