У Франківській громаді понад 200 людей захворіли на скарлатину: симптоми хвороби

Здоров'я, Новини, Суспільство

Випадки скарлатини реєструють у всіх районах Івано-Франківської області.

Про це повідомляє лікар-епідеміолог Микола Недоступ, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Олешанську громада. 

З початку 2023 року в Івано-Франківській громаді  зареєстрували 211 випадків захворювання на скарлатину.

Скарлатина — це інфекційне захворювання, яке характеризується поєднанням загальної інтоксикації, лихоманки, запаленням мигдалин та дрібноточковим висипом.

Хвороба виникає найчастіше у дітей. Після одужання в них формується пожиттєвий імунітет. Повторні випадки захворювання спостерігаються рідко (2-4%).

“У більшості випадків скарлатина починається раптово. Розвивається ангіна, на мигдалинах можливий біло-жовтий наліт. Язик спочатку має біле нашарування, але після 2-3 днів починає очищатися з кінчика і до 4-го дня стає яскраво-червоним, з виокремленими сосочками — так званий малиновий язик”, – йдеться у повідомленні.

Існують відмінні риси висипання при скарлатині:

  • Симптом Пастіа. Екзантема локалізується особливо інтенсивно у складках шкіри (ліктьова ямка, місця контакту з одягом).
  • Симптом Філатова. Висип не розповсюджується на носогубний трикутник.
  • Симптом щипку. При легкому пощипуванні шкіри з’являються нові елементи висипання.
  • Білий дермографізм. Якщо провести по шкірі тонким предметом, то з’явиться біла смуга. За 6-7 днів від початку хвороби екзантема зникає, а на місці висипань з’являються ділянки лущення. На ступнях та кистях вони нагадують невеликі пластинки, а на тулубі візуалізується висівкоподібне рясне лущення.

Скарлатину у дитини необхідно лікувати медикаментозно. При цьому треба дотримуватися суворого ліжкового режиму. Лікування важливо почати вчасно, щоб уникнути можливих ускладнень.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.