“Кожен день — це лотерея”. Історія військового 102 бригади з Прикарпаття на позивний Вітос

Війна, Новини, Суспільство

«До лав Збройних Сил України я вступив у березні 2022 за покликом душі – захищати Батьківщину. Черга до військкомату тоді була така велика, що мене не прийняли – взяли телефон і сказали, що передзвонять, коли з’явиться вільна посада. Я щодня приїжджав до них і запитував, чи нема ще вільного місця», – пригадує Віталій «Вітос», командир відділення 74 батальйону.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на “Вікна” .

Раніше Віталій займався виготовленням меблів на Франківщині, де має свою майстерню. Зараз його підрозділ вже більше року на Запоріжжі виконує завдання щодо захисту держави у 102 окремій бригаді Сил територіальної оборони ЗСУ Івано-Франківщини.

 «Артилерійських обстрілів стало значно менше. Служба у зоні бойових дій – це постійний щоденний стрес. Багато хто вже звик, а обстріли стали буденністю. Нам усім теж страшно, незважаючи на те, що ми вже 16 місяців тут і звикли до всього. Кожен день – це лотерея, ти можеш бути в траншеї і тобі прилетить снаряд прямо в траншею. Щодня хлопці ризикують своїм життям»,  каже «Вітос».

Якщо на початку не було можливості поїхати додому, відпустки не давали, то зараз ця проблема частково вирішена. Відпустки дають і люди мають можливість поїхати додому відпочити, зняти стрес.

 «Це дуже великий плюс, – додає Віталій. – Кожен чекає своєї відпустки, щоб трохи змінити обстановку і приступити з новими силами до захисту Батьківщини. Звісно ж, 10-15 днів – це мало, але краще ніж нічого. Командування розуміє важливість відпусток і йде назустріч, нікому не відмовляє безпідставно».

«Нам кажуть – нас нема на кого міняти – але коли ми приїжджаєм у відпустку і бачимо, скільки молодих здорових хлопців ходить по вулицях – це викликає злість і відчуття несправедливості. Особливо часто можна зараз зустріти мужчин з малими дітьми в колясках – це такий новий тренд, як уникнути мобілізації. Бази відпочинку в Карпатах забиті туристами, котрі розважають і проводять час так, наче війни нема в країні. А ще ці скандали з чиновниками – це взагалі ні в які рамки не вкладається», – обурюється Віталій.

«Незважаючи на це, ми будемо служити і надалі, до перемоги. Бо хто крім нас? В подальшому ми зобов’язані підтримувати армію на такому рівні, щоб в них не виникла думка знову напасти. Держава має працювати в цьому напрямку. Багато хто з бійців захоче залишитися служити далі, підпишуть контракти. Держава мусить їх забезпечити і мотивувати до служби – це і зарплата хороша, і соцпакет. Така армія буде дуже боєздатна, бо наші люди уже з великим досвідом бойових дій»  завершує розмову на оптимістичній ноті «Вітос».

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.