Відстрочка від служби у війську або бронь від мобілізації: відповіді на актуальні запитання

Війна, Новини, Суспільство

В Україні вже 590 день триває повномасштабна війна. Через російську агресію процес загальної мобілізації продовжили щонайменше до 15 листопада 2023 року.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Разом з тим, мобілізація в Україні розпочалася 24 лютого 2022 року і постійно триває.

В Україні військовозобов’язаними є усі громадяни віком від 18 до 60 років, за винятком певних категорій осіб, визначених законом.

Так, навіть під час дії воєнного часу задля уникнення дефіциту кадрів на підприємствах та робочих місцях, деякі установи мають право тимчасово бронювати своїх працівників від призову на військову службу.

Зокрема, не призиватимуть до війська у жовтні 2023 року заброньованих на період мобілізації та на воєнний час органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами та організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Фіртка розповідає, кого із військовозобов’язаних можна забронювати згідно з Законом.

Зокрема, Закон передбачає бронювання військовозобов’язаних, які працюють:

— в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі, коли це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів в особливий період;

— на підприємствах, в установах і організаціях, яким доведено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі, коли це необхідно для виконання доведених мобілізаційних завдань (замовлень);

— на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг оборонного призначення для задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань в особливий період, у разі, коли це необхідно для виконання зазначених заходів;

— на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Віднесення суб’єктів господарювання до таких підприємств, установ і організацій здійснюється за критеріями та у порядку, встановленими Кабінетом Міністрів.

Разом з тим Міністерство аграрної політики України уточнило про Порядок бронювання військовозобов’язаних. Як зауважили, норми ст. 25 Закону, відповідно до якої прийняли Постанову, визначають, що бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють зокрема на підприємствах, яким встановлено мобілізаційні завдання, якщо це необхідно для їх виконання. Відповідно, бронювання має здійснюватися з урахуванням вимог цієї статті.

Посвідчення про відстрочку від призову під час мобілізації та повідомлення про взяття на спеціальний військовий облік можна оформити у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки після отримання так званої «броні». Зокрема, відтепер військовий облік поділятиметься на загальний та спеціальний. На загальному перебуватимуть ті військовозобовʼязані, які не мають броні. Водночас спеціальному обліку підлягатимуть ті, хто отримав бронь.

Відмовляють у бронювання у тих випадках, коли це стосується дефіцитних військових спеціальностей для потреб Збройних сил України. Працівника бронюють терміном на пів року, а тому через шість місяців у разі потреб його необхідно забронювати повторно.

Надана відстрочка від призову підлягає анулюванню, якщо:

  • Закінчився строк її дії;
  • завершилося виконання або скасували завдання підприємству, установі, організації щодо задоволення потреб ЗСУ, інших військових формувань, населення;
  • ліквідували орган державної влади, інший державний орган, підприємство, установу, організацію;
  • військовозобов’язаний звільнився з органу державної влади, іншого державного органу, підприємства, установи, організації.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.