У Шотландії “оживили” обличчя жінки, яка померла 4200 років тому (відео+фото)

Війна, Новини, Політика

Науковці “реконструювали” обличчя жінки бронзового віку, яку знайшли в могилі віком 4200 років на території сучасної Шотландії.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням LiveScience.

Скелет “жінки з Верхнього Ларджі” знайшли в кар’єрі на території Шотландії. Тепер вчені реконструювали її обличчя з допомогою художника.

Про життя дівчини відомо небагато, але нова реконструкція демонструє, який вигляд вона могла мати у бронзову добу.

На відео зображена молода жінка з темним заплетеним волоссям, вбрана в одяг з оленячої шкури. Реконструкцію у виконанні митця показали в музеї Кілмартіна в Шотландії.

“Створюючи реконструкцію, ми зазираємо в їхній світ, вони нас не бачать. Я подумав, що це може бути цікавою ідеєю, щоб трохи перевернути це, і насправді думати, що вона може нас бачити. І як бачите, вона дивиться на нас трохи критично (я не звинувачую її за це!)” – розповів автор відео Оскар Нільссон.

Цю молоду жінку поховали у позі ембріона понад 4 тисячі років тому. Тіло лежало у могилі протягом тисячоліть, аж поки у 1997 році її кістки випадково не виявили під час розкопок.

Жінку назвали на честь кар’єру “Верхній Ларджі”, де були виявлені рештки скелету.

Дослідження скелета і зубів показало, що жінка, ймовірно, померла у віці 20 років і страждала від хвороби або недоїдання.

Радіовуглецевий аналіз показав, що вона жила між 1500 і 2200 роками до н.е., в епоху ранньої бронзи.

Також вчені дійшли висновку, що вона виросла в Шотландії, але команда не змогла витягти ДНК, тому етнічна спадщина жінки невідома (колір шкіри, очей і волосся зокрема).

Однак археологи знайшли в її могилі уламки глиняного посуду, що вказує на приналежність до племені Beaker (культура дзвоноподібних келихів).

Це археологічна культура бронзової доби, що отримала назву через дзвоноподібні келихи, які носили її представники, та зародилася в Центральній Європі.

Нагадаємо, у Туреччині археологи знайшли давньоримську косметику, зокрема тіні для повік та рум’яна в устричних мушлях.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.