У 2023 році при повірці лічильників газу виявлено 76 фактів втручання

Новини, Суспільство

АТ «Івано-Франківськгаз» з початку року провело повірку 37 680 побутових лічильників газу.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртку.

Результати повірок приладів показали, що 35,7 % лічильників непридатні до подальшої експлуатації через пошкодження лакофарбового покриття, зношеність лічильного механізму або значну похибку вимірювання. Окрім того, підтверджено 76 фактів  втручання в роботу приладів обліку.

Лічильник – складний вимірювальний прилад, який з часом зношується та зазнає впливу з боку зовнішніх факторів, внаслідок чого змінюються його метрологічні характеристики. Тому для точного обліку спожитого газу лічильники підлягають періодичній повірці кожні вісім років. Такій повірці підлягають всі лічильники, що перебувають в експлуатації у споживачів незалежно від форм власності та виду діяльності.

«Для наших споживачів періодична повірка лічильників газу, а також їх демонтаж і монтаж проводиться безкоштовно. Наші фахівці одразу при демонтажі приладу обліку встановлюють споживачу інший лічильник, який пройшов повірку. Таким чином, нема необхідності двічі додатково турбувати абонента», – розповідає головний метролог АТ «Івано-Франківськгаз» Микола Бугра.

Щоправда деякі споживачі відмовляють працівникам газового господарства в доступі у своє помешкання для зняття лічильника на повірку. Часто така відмова зумовлена втручанням людей у роботу приладу обліку з метою зменшення його показань. Такі порушення, як кажуть наші працівники, легко виявляються за характерними механічними пошкодженнями на відліковому механізмі, підробленими пломбами, відбитками тавр та ін. Цього року виявлено 76 втручань.

У разі встановлення факту втручання у роботу лічильника з метою зменшення його показів, споживач змушений оплатити вартість експертизи, послуг зняття-встановлення приладу, вартість самого лічильника та відшкодувати збитки, завдані газорозподільній компанії.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.