Американські лікарі навчали івано-франківських медиків

Здоров'я, Новини, Суспільство

Працювати з пацієнтами у критичних станах українських колег навчали лікарі зі США. Такий курс від американських інструкторів із Товариства критичної медицини цими днями пройшли фахівці нашої лікарні.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на сторінку Івано-Франківської ОКЛ.

Загалом учасниками тренінгу були понад 400 українських лікарів. Зокрема їх вчили давати раду із тими, хто отримав мінно-вибухові травми.

«Дуже цінне – догляд за реанімаційними пацієнтами, особливо рання реабілітація, – ділиться реаніматологиня відділення анестезіології та інтенсивної терапії Марія Качур.

Це рання вертикалізація, коли, наприклад, пацієнт знаходиться на штучній вентиляції легень, але з інтубаційною трубкою ходить по реанімаційному відділенню, якщо немає протипоказань; пришвидшення виходу з реанімації.

Особливо нове – це спілкування з родичами, які у них беруть участь і в обходах, і в обговореннях, щоб краще розуміти стан пацієнта. Все робиться в комплексі для того, щоб пацієнт швидше вийшов з відділення інтенсивної терапії».

Щойно повернувшись із конференції, наші лікарі спробували застосувати ранню реабілітацію. Як розповіла Марія Качур, пацієнтів, що лежали два тижні після масивної травми, ставили на ноги – і до кінця дня вони вже ходили.

«Один пацієнт після двох тижнів був знятий з ШВЛ, деканюльований – і до вечора він вставав, пробував ходити, при тому, що у нього був важкий сепсис», – розповіла лікарка. Обидвох пацієнтів, що були в реанімації, наступного ж дня перевели в інше відділення.

Для проведення ранньої реабілітації пацієнт має бути стабільний, контактувати з лікарями. Треба враховувати деякі протипоказання: десатурація, нестабільна гемодинаміка, важка черепно-мозкова травма з підвищеним внутрішньочерепно тиском, перелом кісток тазу.

«Люди, коли ми їх водили, казали, що не можуть, що не хочуть. 20 хвилин-пів години вони сиділи, тоді ставали на ноги – і оживали. Вони відчували силу: силу в руках, силу в ногах, у них з’являвся стимул жити», – каже Марія Качур.

Зі слів медиків, з повномасштабним вторгненням кількість пацієнтів, які потребують такої допомоги, зросла майже вдвічі, є багато військових з масивними травмами: «хлопці переважно важкі, переважно лежать. І їм потрібна ця підтримка».

“Маємо вміти ефективно рятувати людей в складних станах. Тому цей досвід і нові знання для нас були дуже цінними. Будемо впроваджувати й у себе швидку вертикалізацію”, — зазначив ще один учасник навчань, анестезіолог відділення екстренної медичної допомоги Дмитро Коржовський.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.