На Домбровському кар’єрі відбувся “Сплав солі” (фото)

Новини, Суспільство

Кілька мішків калуської солі випарили із ропи і – відправили водою у Галич.

Про це повідомили у Калуській міській раді, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на ПІК.

Історична реконструкція «Сплав солі» відбулася 7 вересня на Домбровському кар’єрі. Це – результат співпраці у культурній сфері Калуської і Галицької громад. Дійство відбувається із нагоди 1125-річчя першої письмової згадки про Галич.

Торік сіль сплавляли на річці Лімниці. Цього року локацію змінили на Домбровський кар’єр.

” Тут колись добували калійну руду, тепер вміст солей у ропі — дуже високий. Наразі є проекти, які передбачають видобуток солі навіть безпосередньо із ропи у кар’єрі. Я упевнений, що це буде відновлено”, — каже Калуський міський голова Калуша Андрій Найда.

Присутніх чекало колоритне дійство, «родзинкою» якого було, власне, випарювання солі, доставка її до човна і сплав. Колись схожим методом калуську сіль доставляли до Галича, де продавали на місцевому базарі.

“Йдеться про події ХІІ століття, тому, звичайно, небагато відомостей про цей процес до нас дійшло. Але Калуш і Галич пов’язані історично, і це треба підтримувати”,  – каже гендиректор Національного заповідника «Давній Галич» Володимир Олійник.

Випарити із місцевої криничної ропи калуську сіль власноруч спробував і краєзнавець Василь Фіцак. Він каже: сіль – чудова.

“Вона оригінальна тим, що випарена, а не добута у шахті, як, наприклад, сіль бахмутська. Але вона має приємну текстуру”, – розповідає Василь Фіцак.

Гостям дарували мішечки із автентичною калуською сіллю. Присутніх також частували благодійним бограчем: кошти спрямують на допомогу ЗСУ.

Сіль пливтиме до Галича майже добу: завтра вдень її зустрінуть у княжому місті. Сам «князь Галицький».

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2686

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.