У Долинській громаді зафіксували “хворобу з холодильника”. Чим небезпечний ієрсиніоз?

Здоров'я, Новини, Суспільство

У Долинській територіальній громаді зафіксували випадок інфекційного захворювання “ієрсиніоз”, яке також називають “хворобою з холодильника”.

Про інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ  з посиланням на Долинську міську раду.

Ієрсиніоз, пояснюють фахівці, гостре інфекційне захворювання, що проявляється симптомами загальної інтоксикації й ознаками ураження шлунково-кишкового тракту, розвитком аутоімунних ревматичних захворювань.

Симптоми хвороби можуть нагадувати скарлатину, ГРВІ, різноманітні кишкові інфекції, апендицит, ревматизм, мононуклеоз, гепатит тощо.

“Саме через здатність хвороби імітувати інші патології, правильний діагноз відразу ставлять лише в третини хворих!”.

Існують три шляхи передачі інфекції людині: харчовий, водний, контактно-побутовий. 

Ієрсинії можуть “проживати” на свіжих овочах (капуста, морква, яблука тощо) в умовах овочесховища та холодильника. Адже низька температура й висока вологість є ідеальними умовами для розмноження збудника.

“Зберігаючи погано очищені, забруднені овочі в холодильнику, господині створюють максимально сприятливі умови для розмноження ієрсиній”.

Окрім того, причиною захворювання можуть стати цукор, печиво, пряники, сухарі, сир, інші продукти, якщо вони зберігалися на складі у відкритому вигляді.

Фахівці наголошують, безпечніше купувати всі продукти не розсипом на вагу, а у фабричних пакуваннях. Також захворювання можна уникнути, якщо дотримуватися елементарних правил гігієни:

  • ретельно очищати та мити овочі, фрукти;
  • своєчасно очищати та мити холодильник;
  • запобігати розмноженню гризунів в підвалах та овочесховищах.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.