ПАР має вчинити “правильно”, якщо Путін прибуде на саміт БРІКС – прокурор МКС

Кримінал, Новини, Політика

Південна Африка повинна вчинити “правильно” і дотримуватися міжнародного права, якщо президент Росії Володимир Путін особисто відвідає саміт блоку БРІКС в Йоганнесбурзі наступного місяця.

Про це  інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан в інтерв’ю CNN.

“Південна Африка десятиліттями відчувала на собі злочин проти людства, злочин апартеїду, я не думаю, що їм потрібні мої повчання.

Вони добровільно є державою-учасницею МКС, вони знають, що таке закон, і я думаю, що вони вчинять правильно. І ми оцінимо, що насправді відбувається на саміті БРІКС, і відповідним чином відреагуємо”.

У березні МКС видав ордер на арешт Путіна та уповноваженої з прав дитини в Росії Марії Львової-Бєлової за воєнний злочин – незаконну депортацію українських дітей.

Оскільки суд не проводить заочних процесів, Путін повинен бути або виданий Москвою, або заарештований за межами Росії.

Більшість країн світу – 123 –  є учасниками договору, а статут МКС передбачає, що всі держави-учасниці мають юридичне зобов’язання співпрацювати з судом, в тому числі виконувати ордери на арешт.

Однак Південна Африка – країна, що приймає цьогорічний саміт БРІКС – надала дипломатичний імунітет усім офіційним особам, які візьмуть участь у саміті в серпні, а це означає, що Путін, можливо, зможе приїхати до країни, незважаючи на ордер МКС на його арешт.

Президент ПАР Сиріл Рамафоса заявив, що Володимир Путін буде присутній особисто на саміті БРІКС у серпні; у Кремлі кажуть, що поки не визначились.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.