“Загубився” по дорозі у військову частину: як суд покарав чоловіка, який ухилився від мобілізації

Війна, Кримінал, Новини

Кримінальний кодекс передбачає за ухилення від мобілізації позбавлення волі на термін від трьох до п’яти років, та більшість ухилянтів йдуть на угоду зі слідством.

Цікавий випадок трапився на Закарпатті. Як пише УП, батько двох дітей “загубився” по дорозі у військову частину, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Чоловік не визнав провину і пояснив суду, що 17 березня 2022 року їхав на автомобілі, а його зупинили та насильно вручили повістку.

Наступного дня чоловік явився у військкомат, однак йому сказали, що ще треба взяти ідентифікаційний код, тож він поїхав додому по документи й повернувся.

“Лікарську комісію він не проходив, йому лише підсунули підписати якусь “бумажку”, яку він підписав не читаючи. Після цього сіли в автобус та поїхали. По дорозі два рази зупинялися: один раз в туалет, а другий – в магазин. 

Приїхали під КПП, всі вийшли та стали курити. Він вийшов без своїх речей. Це було десь о пів на одинадцяту вечора. Він почав говорити телефоном, відійшов трохи в сторону до будинків. Захотів купити пиво, почав шукати між будинками, і десь через десять хвилин зрозумів, що загубився”, – йдеться у судовій справі.

За словами чоловіка, у нього були два телефони – один сів, а другий був робочий. Закарпатець пробував дзвонити у поліцію, пішов в інше село, побачив пост.

Звідки вийшли три хлопці, яким він “пояснив ситуацію” і дав свій паспорт. Чоловіка нагодували та привели у військкомат у Самбір.

Потім приїхало керівництво і сказало, що йому треба їхати в Хуст. Чоловік повернувся в Хуст у неділю, а в понеділок пішов до ТЦК вже з адвокатом. Потім чоловіка затримали та взяли під варту.

Водночас покази свідків суттєво відрізняються від цієї драматичної історії. Закарпатець отримав “бойову повістку” та відмовився від медкомісії. Відбулася відправка, а ввечері стало відомо, що чоловік втік при шикуванні на КПП і не відповідав на дзвінки, а потім його знайшли.

Хустський районний суд Закарпатської області визнав, що розповіді обвинуваченого “нелогічні, непослідовні та не ґрунтуються на поведінці розумної людини”.

Чоловіка визнали винним за статтею 336 КК України, призначивши йому чотири роки в’язниці.

Однак, суд звільнив “загубленого” призовника від відбування покарання та призначив три роки умовно.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.