Спілкуватись так, щоб підтримати, а не засмутити: прикарпатцям дали поради, як подбати про себе та близьких, які на війні

Війна, Новини, Політика

Поки частина українців наближає перемогу України в тилу, понад 700 тисяч хоробрих бійців та бійчинь на фронті боронять країну від російських окупантів.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на фахівчиню Наталію Сігурйонссон.

Природно, що ми хвилюємось за близьких, які стали на захист України. Нелегко й військовослужбовцям, які женуть окупантів на передовій.

“Прийміть ситуацію. Важливо усвідомити,  що є речі, на які людина не може впливати та контролювати. Ви можете впливати лише на ваш особистий стан та на тих, хто знаходиться під вашою опікою: діти, люди похилого віку, домашні тварини.

Разом з тим, враховуйте, що ваш стан впливає на дітей. Нам часто у складних ситуаціях хочеться стати дітьми, щоб прийшов хтось з дорослих та розв’язав всі проблеми.

Але зараз необхідно пам’ятати, що ми самі – вже дорослі. А доросла людина завжди знайде вихід з будь-якої ситуації та дасть собі раду”.

Також фахівчиня радить дотримуватися інформаційної гігієни.

“Намагайтеся зменшити надходження новин. На противагу – робіть інформаційний детокс. Визначте для себе певний час в день, коли ви можете дозволити собі тривожні думки: «як там зараз».

В інший час протягом дня займайтеся поточними справами, хобі, розвитком, відволікайтесь різними приємними дрібничками для себе”.

Окрім того, додає спеціалістка, вкрай важливо дотримуватись режиму дня, харчування, сну.

“Протягом дня запитуйте себе, чого вам хочеться та як ви можете це отримати. Навіть зміна пози на зручнішу вже надасть сил.

Шукайте ресурси, що будуть вас надихати, надавати вам сил та енергії жити та діяти. У кожного є те, що його наповнює: від розмови з близькими до прогулянки на природі”.

Відтак, важливо не відмовлятись від підтримки близьких, разом обговорювати труднощі та ділитися тривогами, не тримати все у собі й не намагатися бути сильнішими, ніж ми насправді можемо бути.

“А також – не соромитися дозволити іншим допомогти вам. Знайдіть однодумців, приєднайтеся до волонтерської діяльності. Допомагайте тим, хто потребує допомоги.

Насправді бути корисними для інших дуже допомагає емоційно та допомагає під іншим кутом поглянути на своє життя та проблеми.

Кожного дня робіть практику «подяки». Перерахуйте, за що ви можете подякувати собі, своєму оточенню та світу. Окрім цього, пам’ятайте, заради чого та заради кого ви живете.

Ваші особисті життєві цінності нададуть вам сил та енергії. І, звісно, якщо відчуваєте потребу, звертайтеся до фахівців”.

Наталія Сігурйонссон наголошує, що найважливіше — слідкувати за своїм ресурсним станом. Адже, щоб підтримувати інших необхідно мати для цього власні сили.

“Допомогти військовому чи військовій впоратись із тим емоційним станом, який виникає на війні, можна тільки власною рівновагою, емоційним балансом, посилаючи в думках віру, любов, надію та натхнення.

У цілому спілкуйтеся про щоденні справи, діліться своїми почуттями та емоціями, але не запитуйте про емоції того, хто на війні. Якщо людина захоче, то сама розповість.

Запитайте, як ви можете спілкуватися, щоб тій людині було комфортно, що найважливіше саме для вашої близької людини, що вона хотіла б вам розповісти. Ні в якому разі не критикуйте та не засуджуйте, незалежно від того, що ви почули.

Мрійте про спільне майбутнє. Говоріть теплі слова підтримки. Розповідайте про те, як пройшов ваш день, про своє мирне життя. Більше гумору, позитиву у спілкуванні, житті та думках, як би це складно не було. Ми опора та підтримка одне одного. Не тільки розмовляйте, а й пишіть листи та знімайте короткі відео.

Завершуйте телефонні дзвінки на позитивній ноті. Хоч як вам не складно сьогодні, а це правда, бо так є, коли рідна людина далеко, проте вашому близькому на фронті теж нелегко.

Якщо виникає гостра потреба спілкування, наберіть близьку людину, яка в тилу, зможе вас підтримати”.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.