Обличчя російської культури – це безвихідність, достоєвщина, приреченість, – Ірена Карпа

Новини, Суспільство

Письменниця й співачка Ірена Карпа вважає, що російська культуру спрямована на зовнішнього читача та створює легенду про “тонкую рускую душу, яка мечиться, прагне свободи”.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Есперсо.

Про це вона розповіла в інтерв’ю для РБК-Україна.

“Додайте ще туди ведмедів, бубни “ай-не-не”, червона ікра, водка, балет і поверх того всього ще бобровий полушубок. У нас недооцінена роль культурної дипломатії – це сила, яка формує все. Знаю, бо пропрацювала три з половиною роки секретарем з питань культури в українському посольстві у Франції. Тут ми дуже запізнилися, та й зрештою у нас не було тих можливостей”, – вважає вона.

Письменниця зазначила, що навколо РФ завжди було багато міфотворчості, яка призвела до того, що європейці зараз висловлюють наративи про те, що “не всі росіяни погані”.

“І ти їм кажеш: дивіться в Бучі, хто це робив своїми руками? Де був Толстой і Достоєвський в цей час? Чи читали росіяни ці книжки? Зрештою Лермонтов описував групове зґвалтування в одному зі своїх ранніх віршів – ось лице їхньої культури – ця безвихідність, достоєвщина, приреченість”, – додає вона.

Карпа вважає, що наразі українська література має мало перекладів, і класичних, і сучасних та мало промо української культури.

“Зараз з війною стало легше вже. У Франції добре знають філософа Костянтина Сігова і письменника Андрія Куркова. Я б хотіла, щоб більше моїх колег перекладали і їх читали. Щоб були такі виставки, як робив художній музей про український модернізм у Мадриді”, – каже співачка.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.