Окупанти передали під опіку понад тисячу депортованих з України дітей − росЗМІ

Кримінал, Новини

Російська влада передала під “попередню опіку” 1 184 дітей, депортованих з окупованих територій України − це втричі більше, ніж окупанти заявляли публічно.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на російське видання “Важные истории”.

За даними видання, після початку повномасштабного вторгнення Росія депортувала з України від 4,4 до 19,5 тисячі дітей. Частину з них уже віддали під опіку в російські сім’ї.

Наприкінці 2022 року уповноважена з прав дитини в Росії Марія Львова-Бєлова заявила, що в сім’ї було влаштовано 380 дітей, вивезених з України. Те саме число вона називала і навесні-влітку 2023 року.

Однак, за даними “Важных историй”, переданих у сім’ї дітей може бути щонайменше втричі більше, ніж стверджує Львова-Бєлова.

Згідно зі звітом про діяльність уряду Ростовської області за 2022 рік, під попередню опіку передали 1 184 дитини, які прибули “без законних представників із територій Донбасу та України”.

Видання зазначає, що з цього формулювання незрозуміло, який статус у цих дітей. У цю цифру можуть входити діти-сироти, які жили в дитбудинках на окупованих територіях або втратили батьків під час війни. У такому разі Львова-Бєлова занижує дані про українських дітей, відданих на виховання в російські сім’ї.

Також до цієї цифри могли потрапити діти, які виїхали в Росію з іншими родичами (бабусею, тіткою тощо), а їхні батьки залишилися на окупованих територіях.

І тут можуть бути враховані вихованці дитячих закладів, яких масово вивезли до Росії. Над такими дітьми зазвичай опіку оформляє директор закладу.

Також видання зазначає, що, ймовірно, не всі з 1 184 дітей залишилися в Ростовській області, оскільки у звіті Мінпросвіти йдеться про те, що у 2022 році в цьому регіоні під попередню опіку віддали лише 534 дитини. Це може свідчити про те, що решту дітей вивезли в інші регіони.

Міносвіти Ростовської області на запитання “Важных историй” відповідати відмовилося.

Однак видання вивчило відкриті джерела і дані Мінпросвіти та встановило місцезнаходження 290 дітей з України у 23 регіонах Росії.

Найбільше дітей − 47 осіб − перебувають у Новосибірській області. Щонайменше 30 дітей опинилися в сім’ях Московської області, 25 − у Калузькій, 24 – у Нижньогородській. Ще 21 депортована дитина живе в сім’ях Ямало-Ненецького автономного округу, 20 − у Ленінградській області.

В інші регіони вивезли менше ніж 20 дітей.

 
Також у новинах як регіони, куди вирушили депортовані українські діти, згадувалися Пензенська, Ростовська, Костромська і Новгородська області, але скільки в підсумку туди приїхало дітей − невідомо.

Видання звертає увагу, що, ймовірно, усіх цих дітей віддали в російські сім’ї з квітня по жовтень 2022 року. Бо з листопада новини про масове влаштування депортованих дітей під опіку перестали з’являтися − у ЗМІ потрапляли лише поодинокі випадки.

 
У жовтні 2022 року Львова-Бєлова стверджувала, що в російські сім’ї планують передати ще приблизно тисячу дітей із так званих “ДНР і ЛНР”, але жодних новин про це не було, а чиновниця продовжила повторювати ту саму цифру про 380 українських дітей, які перебувають у сім’ях у Росії.

Раніше “Важные истории” повідомляли, що Росія могла депортувати з України понад 2,5 тисячі сиріт.

Це діти, яких російська влада внесла до федерального банку даних про дітей-сиріт, де будь-хто охочий може подивитися анкети дітей і взяти їх під опіку. Про те, звідки ці діти, у профайлах не йдеться.

Трьох таких дітей видання знайшло в банку даних Нижньогородської області, ще кілька десятків були відправлені на Крайню Північ. У дитячих закладах до цих дітей приходять російські військові, які розповідають, що “прибирають фашизм з української землі”.

Шукати українських родичів депортованих дітей окупанти не поспішають. За даними самої Львової-Бєлової, до кінця березня 2023 року зі своїми рідними в Україні та інших країнах змогли возз’єднатися лише 16 вивезених до Росії дітей.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.