На війні загинув командир групи “Оріль” 93 бригади “Холодний Яр” з Івано-Франківщини Юрій Саманюк (відео)

Війна, Новини, Політика

У російсько-українській війні загинув командир окремої мобільної групи вогневого ураження “Оріль” 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр” з Івано-Франківщини Юрій Саманюк на позивний “Тринадцятий”, йому було 36 років.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне.

Смерть бійця підтвердила пресофіцерка 93 бригади Ірина Рибакова у Twitter.

“Глиба. Він не був народжений для війни. Він був народжений для Карпат, дітей, музики, дружби, свого будинку, майстрування, найсмачнішої у світі фільтр-кави. Юра, це — трагедія”, — написала Ірина Рибакова.

Пресофіцерка 93 бригади “Холодний Яр” також поділилися архівним відео з Юрієм Саманюком у підвалі будинку в Бахмуті.

Юрій Саманюк — родом з Яремча Івано-Франківської області. У цивільному житті він був тренером з рукопашного спорту, виготовляв меблі. Чоловік займався фрі-файтом, рукопаш гопаком, спортивним туризмом та грою на народних музичних інструментах.

На війні загинув командир групи "Оріль" 93 бригади "Холодний Яр" з Івано-Франківщини Юрій Саманюк
Саманюк очолював Івано-Франківський обласний осередок всеукраїнської громадської організації “Всеукраїнська федерація фрі-файту та контактних єдиноборств та змішаних бойових мистецтв” у Ворохті. Також раніше він був керівником обласної організації партії “Пряма дія”.
У бою загинув командир групи "Оріль" 93 бригади "Холодний Яр" Юрій Саманюк

“Наша ідея була потрапити туди, де війнонька”


Юрій Саманюк проходив строкову службу. Шлях бійця у війську розпочався вже у складі Української добровольчої армії. Про це Тринадцятий розповідав у відео 93 окремої механізованої бригади “Холодний Яр” у жовтні 2022 року.

“Це були мотивовані люди, які хотіли воювати, рвалися на війну: і дівчата, і хлопці, і старші, і молодші. Якийсь час ми брали участь у військових діях, але не могли повністю розкритися, бо все-таки це був не повністю легалізований підрозділ.

Він не входив до структури Збройних сил України. Ми для себе визначили, що монополія на війну зараз є тільки в ЗСУ і дійсно можна повоювати у складі бригад”, — говорив Юрій Саманюк.

Згодом Юрій Саманюк вступив до окремої мобільної групи вогневого ураження “Коршун-team” 93 ОМБр “Холодний Яр”, яку очолював кавалер ордена Богдана Хмельницького Анатолій Кохан на псевдо Оріль.

“Наша ідея була потрапити туди, де війнонька. Тут працює правило: або ти, або тебе. Або ти сидиш і чекаєш, поки по тобі стріляють, або стріляєш першим. Під Бахмутом якраз ми почали найбільше працювати.

Ми у прямому сенсі слова жили “на передку” майже безвилазно. Як мобільна група, ми мали можливість жити у місті, а не в окопах. Але оскільки у нас багато засобів і на нас надіються, то хлопці часто запитують про підтримку”, — розповідав боєць на псевдо Тринадцятий.

Під час вилазки “Коршун-team” на підсилення однієї з позицій піхоти Юрія Саманюка, Анатолія Кохана та їхніх побратимів оточили бойовики ПВК “Вагнер”.

“Дуже “дєрзко”, з напором, нахабно морально тиснули. Казали: “Здавайтеся, хохли!” Гранатами закидали нас. Ми прийшли підсилювати підрозділ і зрештою вчотирьох лишилися.

На повороті окопу стояв наш Толік. Він отримав важке поранення у шию. Ми пробували його тягнути, але вдвох навіть не могли за нього вчепитися. Пізніше я дав команду, щоб ми відступали”, — казав Юрій Саманюк.

Після загибелі командира Саманюк очолив окрему мобільну групу вогневого ураження. На честь командира група взяла позивний Анатолія Кохана — Оріль.

28 грудня 2022 року Президент України Володимир Зеленський підписав указ про нагородження Юрія Саманюка орденом “За мужність” III ступеня.

У військовослужбовця залишилися батько, сестра, дружина та двоє дітей.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.