В Івано-Франківську функціонує реабілітаційний центр, який переїхав із Краматорська (фото)

Війна, Новини, Політика

З початку 2023 року в Івано-Франківську запрацював Центр комплексної реабілітації «Донбас-Прикарпаття», який переїхав у наш край з Краматорська.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Фіртки.

Сьогодні тут допомагають не лише людям з інвалідністю, але й військовим.

Про історію евакуації, як функціонує Центр, які послуги надає та скільки осіб проходять реабілітацію – дізнавалася журналістка Фіртки.

Так, Центр реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас» з Краматорська двічі переживав евакуацію. Вперше це відбулося у 2014 році, коли з початком російської агресії працювати в рідному місті стало небезпечно. Тоді на майже два місяці фахівці Центру перебрались в Одесу. У лютому 2022 року знову постало питання евакуації.

Світлана Фоміна, керівниця Центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю «Донбас-Прикарпаття», ділиться, що найперше постало питання евакуації близько сотні людей з інвалідністю, яким кілька днів поспіль довелось перебувати у підвалах.

До слова, Центр «Донбас» існує з 2007 року у місті Краматорськ. Становлення закладу було складне, ділиться його керівниця.

«У 2014 році завдяки міжнародним донорам ми побудували новий центр, у якому було п’ять тисяч квадратних метрів. Там під одним дахом був гуртожиток, харчоблок та класи для професійної реабілітації. Це був центр на Донеччині, який міг приймати 70 осіб, які пересуваються на візках.

Це було доступне середовище. Там ми проводили й різноманітні масові заходи: «Краса без обмежень», «Мужність без обмежень», а також «Світ без обмежень» – це був класний конкурс серед людей, які одружені та обоє на візках.

Коли почалася війна – мені, як керівниці, необхідно було максимально оперативно реагувати. Маючи подібний досвід з 2014 року, я зібрала колектив, розподілила обов’язки і насамперед ми вивезли людей, які в той час вже проходили реабілітацію, у безпечніше місце.

Так, ми поїхали до Дніпра. Там нам дали притулок і допомогли вивезти найцінніше обладнання центру», – ділиться жінка.

За її словами, згодом колектив Центру переїхав у Стрий на Львівській області, де орендували склади, щоб було, де тримати обладнання.

«Далі переїхали до Тисмениці, і вже зараз зупинилися в Івано-Франківську. Це був довгий шлях і я щиро вдячна своїй команді за підтримку.

Станом на сьогодні у нас 50% колективу з Донеччини, інша половина – місцеві фахівці. В цілому 38 осіб.

Роботу в Івано-Франківську Центр розпочав ще у січні цього року, втім офіційне відкриття організували лише в травні у День вишиванки», – розповідає Світлана Фоміна.

Над облаштуванням приміщення розпочали працювати у вересні 2022 року.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.