Суд виправдав військовозобов’язаного (сектанта), який ухилився від призову на службу під час мобілізації

Війна, Кримінал, Новини, Суспільство

Кременецький районний суд Тернопільської області виправдав чоловіка від звинувачень в ухиленні призову на військову службу під час мобілізації.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на вирок від 5 червня 2023 року.

Так, обвинувачений перебував на військовому обліку, був військовозобов`язаним та придатним до військової служби, згідно з довідкою військово-лікарської комісії від 21 липня 2022 року. Права на відстрочку від привозу на військову службу за мобілізацією чоловік не мав.

В обвинувальному акті вказано, що обвинувачений 9 вересня особисто отримав повістку з вимогою прибути через два дні до ТЦК та СП для відправки у складі команди для проходження військової служби у ЗСУ, але не з’явився без поважних причин. Вказані дії орган досудового розслідування кваліфікував як ухилення від призову на військову службу під час мобілізації.

Водночас обвинувачений під час судового засідання свою вину не визнав. Пояснив, що понад 20 років належить до християнської спільноти «Церкви адвентистів 7-го дня». У 2002 році прийняв водне хрещення в Лисичанську Луганської області, що підтверджується свідоцтвом про хрещення.

До свого навернення працював в органах МВС та через релігійні переконання залишив попередню роботу. У Кременецькому районі був зареєстрований як внутрішньо переміщена особа. Зазначив, що повісток було декілька. А медичний огляд пройшов влітку. Втім вказав, що його релігійні переконання не допускають користуватися зброєю. Окрім того, обвинувачений працював в громадські організації «Зоря надії».

У вересні отримав повістку, якою направляли його у бойову частину. 9 вересня з’явився у ТЦК та СП із заявою, в якій зазначив, що дійсно належить до християнської спільноти «Церкви адвентистів Сьомого дня» і що виконання військового обов`язку суперечить релігійним переконанням. При цьому надав довідку з Церкви на підтвердження відповідних обставин та просив звільнити від призову на військову службу або ж направити на альтернативну (невійськову) службу.

Секретар у ТЦК та СП повідомила чоловікові, що його заяву розглянуть через 10 днів. У відповіді, яку отримав 24 вересня 2022 року, було зазначено, що немає підстав для відстрочки, хоча він просив про альтернативну службу, а не відстрочку. Чоловік переконував, що немає підстав його притягувати до кримінальної відповідальності.

Голова громадської організації «Зоря надії» свідчила у суді. З її слів, вони співпрацюють з волонтерами, які здійснюють різного роду допомогу дітям з інвалідністю. З квітня 2022 року обвинувачений працював в організації масажистом на волонтерських засадах. Очільниця організації підтвердила, що і чоловік, якого судять, і вона є постійними членами «Церкви адвентистів 7-ого дня».

Окрім того, помічник пастора у суді розповів, що станом на травень 2022 року, коли чоловік прибув у місто Кременець, він вже відвідував богослужіння в помісній церкві. В цей час є постійним членом«Церкви адвентистів 7-ого дня» та продовжує відвідувати Богослужіння. Вказав, що парафіянин церкви закликають не брати участь у бойових діях, однак водночас Церква бере активну участь у захисті держави та людей не військовими методами, зокрема через волонтерство, медичну та соціальну допомогу.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.