Будівництво Росією АЕС в Угорщині: Україна направила ноту Єврокомісії

Економіка, Новини, Суспільство

Санкції проти Росії мають бути поширені на атомну галузь, будівництво “Росатомом” АЕС в Угорщині, на тлі катастрофи на Каховській ГЕС та окупації Запорізької АЕС, виглядають “сюрреалістично”.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на заяву прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля.

За його словами, Україна скерувала ноту до Європейської комісії щодо можливої активізації співпраці в атомній енергетиці з Росією.

“Україна направила ноту до Європейської комісії стосовно можливої активізації співпраці в атомній енергетиці з Росією. “Росатом” є частиною путінського режиму, який підтримує його терористичні дії та наражає на небезпеку ядерні об’єкти. Очікуємо, що попереднє рішення щодо реалізації “Росатомом” проєкту будівництва ядерних реакторів в Угорщині буде переглянуто. Порушив це питання під час виступу на сесії, присвяченій Україні, в межах зустрічі Ради ОЕСР на міністерському рівні”, – наголосив Шмигаль.

“На тлі катастрофи на Каховській ГЕС та окупації Запорізької АЕС такі кроки виглядають “сюрреалістично”, – додав він.

Україна наполягає, що санкції проти Росії мають бути посилені, зокрема в таких сферах, як атомна енергетика.

“Ми повинні зробити все, щоб business as usual із країною-терористом був неможливий і не підтримував більше російську воєнну машину”, – сказав Шмигаль.

Нагадуємо:

Наприкінці травня Європейська комісія схвалила зміни до контрактів на будівництво нових реакторів на угорській АЕС “Пакш”, які були укладені дев’ять років назад з “Росатомом”.

Угорщина планує розширити свою АЕС двома реакторами ВВЕР російського виробництва. Потужність кожного складає 1,2 гігавата. Проєкт добудови було передано “Росатому” без тендера ще у 2014 році.

У квітні поточного року глава МЗС Угорщини Петер Сійярто під час візиту до Москви домігся угоди щодо збільшення поставок газу з Росії та оновив угоду про фінансування атомної електростанції “Пакш”.

Водночас у березні Франція й Угорщина почали переговори про співпрацю в атомній енергетиці, що в підсумку може призвести до розриву договору з Росією на розширення угорської АЕС. Як писала Financial Times, Угорщина може послабити свій промосковський курс, якщо переговори з Францією увінчаються успіхом. Тоді ЄС буде простіше вводити санкції проти російського ядерного експорту через війну на Україні, чому Будапешт наразі чинить опір.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.