“Коли був на війні, думками завжди подорожував Калушем”, — художник-воїн Володимир Безрукий (відео+фото)

Новини, Суспільство

З нагоди Дня міста в Калуші відбулося відкриття персональної виставки художника-захисника України Володимира Безрукого.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Уперше калушанин зобразив локації рідного міста. Роботи вирізняються яскравими кольорами, емоційністю та написані з любов’ю. Як виникла ідея першої виставки про Калуш та як робота художника-воїна потрапила до Головнокомандувача ЗСУ Валерія Залужного, Володимир Безрукий розповів в інтерв’ю «Вікнам».

Ідея виставки про Калуш належить секретареві міської ради, тероборонівцю Віктору Гільтайчуку, якому художник подарував свою картину.

Митець не відмовив, але часові рамки — до Дня міста — “скували”. Тому зізнається, що малював щодня, сідаючи за кермо автомобіля і шукаючи красиві локації. Яскраву палітру в роботах чимось особливим художник не вважає. Загалом його роботам притаманна насичена гама кольорів. Проте, якщо раніше малював масляними фарбами, то зараз спробував акрилові, які більш яскраві.

Зізнається, що в підготовці йому дуже не вистачало його вчителя Володимира Романіва, який зараз за кордоном.

 

Однією з найулюбленіших робіт називає картину із панорамним зображенням єврейського кладовища.

«Я зайшов до свого знайомого і побачив з вікна дев’ятого поверху цей краєвид. Наступного дня прийшов вже з полотном. Я не акцентував на кам’яних гробах. Ця робота принесла мені задоволення», — розповідає Володимир Безрукий.

Митець розповів, що коли був на війні, думками завжди подорожував Калушем. Хоча, приїжджаючи з війни додому, не мав часу навіть прогулятися містом. Одним з улюблених місць для прогулянок вважає проспект Лесі Українки, що біля центральної пошти.

Деякі роботи з експозиції художник подарував і продавати картини не планує.

Як розповів художник Вітольд Сеньковський, з Володимиром знайомий ще зі студентських часів. Підтримують зв’язок і досі. Так, Вітольд давав свої дружні поради під час створення картин, присвячених рідному місту. Вважає, що Володимир надто самокритичний, а картини із зображенням Калуша вийшли чудові.

«В нього немає провальних робіт. В цілому відчувається стиль, рівень і те, що він сформований художник», — зазначив Вітольд Сеньковський.

Головна зберігачка фондів виставкової зали Галина Турчик додала, що перше, що побачила в роботах Володимира Безрукого, — це те, що життя продовжується. За її словами, це перша виставка про Калуш, адже раніше ніхто з митців не хотів малювати рідне місто, бо вважали його сірим і одноманітним.

На відкритті виставки волонтерка зі Львова Олена Білоус подарувала художнику світлину з Головнокомандувачем ЗСУ Валерієм Залужним, на якій він тримає роботу Володимира Безрукого з портретом українського воїна.

Володимир Безрукий розповів «Вікнам», як його картина потрапила до рук головного військового країни.

Волонтерка звернулася до художника з проханням від Валерія Залужного придбати картину на день народження предстоятеля Православної церкви України — Митрополита Епіфанія. Відповідаючи на питання подруги, зазначив, що не продає роботи — може подарувати.

Валерію Залужному потрібна була картина на військову тематику. Художник надіслав волонтерці світлини власних робіт. Як відомо, на передовій Володимир Безрукий писав портрети українських військових на ящиках з-під боєприпасів, віконних рамах та дверях.

Головнокомандувач ЗСУ вподобав дві роботи — пейзаж, написаний на окраїні села Юр’ївка Маріупольського району Донецької області, та портрет військового на позивний «Святий», створений у 2020 році у селі Широкино, що на Донеччині. Обидві картини калушанин передав потягом до Києва. А зараз у подарунок отримав світлину від Валерія Залужного.

Виставка Володимира Безрукого триватиме у виставковій залі Калуша (вул. Дзвонарська, 5) до 18 червня.

Ірина БОРАЧОК, журналістка

Олександр ЗАЛІСЬКИЙ, оператор-монтажер

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.