У Франківську переселенка з Маріуполя відкрила кав’ярню за грантові гроші та власні заощадження (фото)

Війна, Новини, Суспільство

На окупованій території залишилися її батьки.

“Квартира в Маріуполі, де я мешкала з донькою, не вціліла. В окупації ми пережили відсутність світла, води, газу, тепла та мобільного зв’язку. Ми не розуміли, що відбувається. Відчували та чули всі вибухи. Добре, що батьки живуть не в Маріуполі. Це нам зберегло життя”, — каже Тетяна Васильєва.

До облаштування кафе в Івано-Франківську жінка долучила людей з інших регіонів. Стіни кав’ярні прикрашають розписи довоєнного Маріуполя переселенки з Дніпра за світлинами Тетяни.

“Я вирішила, що хочу показати місцевим та переселенцям, яким було наше місто Маріуполь. Розписи робила дівчина з Дніпра. Вона допомогла мені реалізувати задумане”, — розповідає Тетяна Васильєва.

За її словами, дитячий куточок у закладі допомагала облаштувати переселенка з Миколаєва Ольга Матвєєва. Вона з чоловіком займається виготовленням дитячих меблів та іграшок за методикою Монтессорі. Жінки познайомилися на курсах з бізнес-планування, які проводила в Івано-Франківську організація “Молода Просвіта Прикарпаття”.

“Ми помітили, що приходять багато мам із дітками. Вони хочуть попити каву, порозмовляти. Тож запропонували поставити дитячий куточок, щоб дітки могли погратися”, — каже Ольга Матвєєва.

Кав’ярня доступна і для людей з інвалідністю — тут є кнопка виклику.

Тетяна Васильєва каже: це — її перший досвід у бізнесі, адже у Маріуполі вона працювала керівницею відділення банку. Щоб відкрити кав’ярню, жінка від літа 2022 року писала заявки на гранти.

“Подавала у кілька організацій і одна з них мені погодила грант. А у листопаді я отримала грантові 80 тис. грн. Всі інші гроші на відкриття я вклала з власних заощаджень”, — говорить переселенка з Маріуполя.

Згодом Тетяна Васильєва планує проводити у кав’ярні зустрічі для переселенців або експонувати картини.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.