Уродженець Івано-Франківська Євгена Нищук став новим головою Шевченківського комітету

Новини, Політика, Суспільство

Президент призначив актора та ексміністра Євгена Нищука головою комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка. Він замінить на цій посаді Юрія Макарова.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФз посиланнням на указ президента №288/2023, інформує “Громадське”.

Тепер Нищук має подати пропозиції щодо нового персонального складу комітету. Попередні члени комітету склали повноваження.Артист подякував за призначення та вказав, що «робитиме все, щоб премія здобула новий імпульс для розвитку».Євген Нищук — народився в Івано-Франківську, актор театру, кіно та дубляжу. З 2015 року грає в Національному академічному драматичному театрі імені Івана Франка. Того ж року Нищук отримав звання Народного артиста.

Він був міністром культури України з 27 лютого до 2 грудня 2014 року, а також із 14 квітня 2016-го до 29 серпня 2019 року.

У 2016 році під час ефіру на ICTV заявив про генетичну неповноцінність жителів сходу та півдня України. Після обурення перепросив за слова і сказав, що їх вирвали з контексту.

Брав участь у Помаранчевій революції та Революції гідності. Після початку повномасштабної війни він долучився до тероборони.

Що потрібно знати про Шевченківську премію?

Шевченківська премія — це державна нагорода, найвища в Україні творча відзнака за вагомий внесок у розвиток культури й мистецтва. Традиційно лавреатів Національної премії імені Тараса Шевченка оголошують 9 березня, у день народження Кобзаря.

Однак цьогоріч премія потрапила у скандал. Оприлюднення лавреатів затримали (й оголосили 11 березня) через ідею провести додатковий конкурс «За внесок у перемогу». З огляду на це переможців збиралися оголосити разом 22 травня.

Юрій Макаров, який був головою комітету, заявляв що саме він виступив з ініціативою доповнити список номінацій додатковими преміями «За внесок у перемогу». Після критики він подав у відставку.

Макаров пояснював, що цьогоріч виникла проблема: за офіційним положенням, у змаганні мають право брати участь твори, оприлюднені не пізніше, ніж за пів року до подання. Тож у конкурсі представлені роботи, створені до початку повномасштабної війни.

На думку Макарова, у такому разі головна премія країни не повною мірою виконує своє основне призначення. За його словами, Зеленський підтримав пропозицію включити номінацію «За внесок у перемогу» на час війни. Імена переможців планували оприлюднити 22 травня, у день перепоховання Тараса Шевченка.

Члени комітету заявили, що вони проти того, щоб вводити нові номінації або будь-які інші зміни у прискореному порядку, тому склали повноваження.

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.