Ювілейний пробіг GTR Trail пройшов слідами Галицької трансверсальної залізниці з Івано-Франківська до Нижнева (фото)

Новини, Суспільство, Туризм

21 травня до Дня Європи відбувся пробіг GTR Trail – професійні бігуни й аматори вп’яте пробігли там, де колись пролягала знаменита Галицька трансверсальна залізниця.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ. 

Кожен учасник може обрати собі оптимальний маршрут із чотирьох дистанцій – від 500 метрів до 34 кілометрів,

Найдовший 34-кілометровий маршрут стартував о 8 годині ранку у приміському селі Хриплин поблизу залізничної станції. Ті, хто біг дистанцію 16 кілометрів, стартували о 9:30 на колишній залізничній станції «Тлумач – Палагичі». Інша дистанція –  9,5 кілометрів, стартували бігуни о 10 годині ранку на зупинці Олешів. Об 11 годині стартували наймолодші учасники забігу, які долали 500-метрову дистанцію.

Всі фінішували в селі Нижнів на березі річки Дністер поруч пам’ятного знака 150-ти річчя початку будівництва Галицької трансверсальної залізниці (від Кракова до Гусятина) «OSTBAHN».

«Ключовою метою пробігу став збір коштів на ударний дрон для 102 окремої бригади Сил територіальної оборони ЗСУ. Ще одна наша мета – популяризація бігу та підтримка місцевих спортсменів. Галицька трансверсальна залізниця, слідами якої сьогодні бігли, з’єднувала Україну з Європою. І саме до Дня Європи ми проводимо цей захід – ми демонструємо, що ми є європейцями. На старті пробігу ми навіть встановили банер: «Європа починається з тебе». Також ми актуалізуємо питання залізничного сполучення між Івано-Франківськом та Тернополем, яке в даний час відсутнє», – розповідає організатор пробігу, керівник спортивного центру «Каменяр», демобілізований офіцер 78 батальйону 102 бригади Сил територіальної оборони України Дмитро Романишин.

Цьогоріч зареєструвалися 169 учасників пробігу, але вийти на дистанцію змогли 148 бігунів. Траса пролягала мальовничою місцевістю Івано-Франківщини.

«Ми хотіли, щоб люди побачили природу нашого краю, подивились, який чудовий Дністер», – відмічає Дмитро Романишин.

Наймолодшому бігуну – 8 років, найстаршому – 65 років.

«Я неодноразово стартував на цьому пробізі – цього року біжу вже третій раз. На дистанції 9,5 кілометрів прибіг першим – за 34 хвилини. З найближчим переслідувачем у нас був розрив десь біля кілометра. Траса дуже сподобалась, хоча було трохи важко бігти через попередні травми. Тут бігти мені подобається значно більше, ніж по рівній місцевості – є підйоми, повороти, зміна місцевості. Можливо наступного року вже бігтиму 16 кілометрів», – розповідає Денис Марчук з Івано-Франківська.

Задоволена маршрутом і Анна Голубченко, яка також здолала дистанцію 9,5 кілометрів.

«Я не професійна спортсменка. Навіть більше скажу – я займаюсь бігом трохи менше року. Траси по пересічній місцевості дуже цікаві в плані видів, в плані того, що можна побачити. Вони нестандартні. На рівних трасах легше бігти, але ти не зростаєш, коли немає наборів і спусків висоти, ти просто біжиш. Тут цікавіше. Для мене кожен мій фініш – то вже досягнення. І кожен раз, коли я бачу, що пробігла з кращим темпом – я вже переможець. Для мене біг – то перемога над собою», – каже Анна.

14-річна Іванна бігла на дистанції 500 метрів – здолала свою дистанцію другою.

«Бігти було трохи важко. Я зовсім трохи відстала від переможниці – вона було десь за 5-6 метрів від мене. Тому цього року я друга. Наступного року знову планую бігти», – розповідає Іванна і сподівається наступного разу посісти 1 місце в своїй категорії.

Підготовка до змагань почалась задовго до забігу.

«Ми долучились до організації забігу перший рік. Однією з найскладніших для підготовки була ділянка, де стартувала дистанція 16 кілометрів. Там одразу починається суцільний ліс, було багато гілля, коріння та повалених дерев, довелось прикласти багато зусиль, щоб розчистити трасу трейлу», – розповідає Андрій, член ГО «Суспільний інтерес».

Цьогоріч всі учасники отримали пам’ятні подарунки та медалі, а переможців очікував особливий презент – трофеї з війни.

Фінішували учасники на березі Дністра – з неймовірної краси краєвидами. Після змагань учасників пробігу та гостей заходу очікувала мистецька програма.

«Ми запланували поетичні читання віршів Романа Вірастюка, він був одним з організаторів першого нашого пробігу», – відмічає Дмитро Романишин.

Всі бажаючі могли за донат придбати книгу Романа Вірастюка «Я міг давно так жити» та пам’ятні медалі з минулих забігів. Всі виручені кошти будуть додані до збору на ударний безпілотник DJI Mavic 3 для 102 бригади Сил територіальної оборони ЗСУ.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.