Пригожин купив в Китаї тисячі шоломів для вагнерівців в обхід санкцій – FT

Війна, Новини, Політика

Підставна компанія ПВК “Вагнер”, власником якої є Євген Пригожин, придбала тисячі захисних шоломів у Китаї наприкінці минулого року, незважаючи на санкції.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Financial Times.

“Financial Times з’ясувала, що компанії, які використовуються ватажком бойовиків для оснащення своїх операцій в Африці, продовжують вільно експортувати та імпортувати товари на міжнародні ринки, незважаючи на шквал західних санкцій, спрямованих на припинення діяльності приватної армії, яку США визнали “транснаціональною злочинною організацією”.

Пов’язана з ПВК “Вагнер” російська компанія “Брокер Експерт” купила 20 000 шоломів на полімерній основі у невеликої китайської компанії Hangzhou Shinerain Import And Export Co в листопаді і грудні минулого року.

Китайська група стверджувала, що вони призначені для “ігрового використання”.

Закупівля шоломів, розділена на чотири партії загальною вартістю трохи більше $2 млн, відбулася в той час, коли Пригожин вербував десятки тисяч російських ув’язнених для відправки на фронт в Україні.

З того часу велика кількість цих “вагнерівців” загинула у жорстокій війні на виснаження за захоплення міста Бахмут, а нещодавно США підрахували, що з грудня в Україні загинуло понад 20 000 російських бойовиків.

У грудні США підрахували, що Вагнер завербував 40 000 засуджених для участі в бойових діях в Україні. Вагнер безуспішно просив Китай про постачання зброї на початку цього року, згідно з витоком доповіді американської розвідки. У лютому Пригожин заявив, що Вагнер припинив вербування ув’язнених.

Китайський постачальник Broker Expert, компанія Hangzhou Shinerain, базується в східній провінції Чжецзян і має від п’яти до 15 співробітників, згідно з інформацією на її сторінці в Alibaba. Зазвичай він продає жіночий одяг, а це означає, що постачання захисних головних уборів до Росії не входить до його звичайної схеми ведення бізнесу.

Китайська група заявила, що їй нічого не відомо про Пригожина або “Вагнер Груп”, а також про зв’язки “Брокер Експерт” з “Вагнером”. “Ми просто виконуємо замовлення, які отримуємо, і дотримуємося закону, ми б не відвантажували нічого незаконного”, – заявили там.

При цьому компанія відмовилася пояснити, що мається на увазі під “ігровим використанням”, або надіслати виданню фотографії шоломів.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.