ЄС у новому пакеті санкцій проти РФ покарає за крадіжку музейних експонатів з України – ЗМІ

Війна, Новини, Політика

Одинадцятий пакет санкцій Європейського Союзу проти Росії передбачає обмеження щодо причетних до вивезення культурних цінностей із окупованих територій України.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на видання EUobserver, у розпорядженні якого опинився проєкт санкцій.

Документ, поширений Єврокомісією серед держав-членів, пропонує запровадити санкції проти п’яти російських посадовців, причетних до крадіжки творів мистецтва з України.

“Культурні цінності Херсонського художнього музею були вилучені з музею в жовтні та листопаді 2022 року і незаконно вивезені до Сімферополя, в незаконно анексований Крим”, – йдеться в проєкті санкцій.

Один із фігурантів проєкту чорного списку “добровільно й свідомо допоміг російським силовикам звільнити (Херсонський обласний – ред.) музей від його артефактів”, зазначається в документі.

Інший “виявив місцеперебування творів мистецтва з Маріупольського художнього музею імені Куїнджі й добровільно передав ці твори російській владі, яка сприяла їх передачі до Донецького краєзнавчого музею”.

За даними ЮНЕСКО, в результаті повномасштабного вторгнення Росії в Україну було пошкоджено 254 українські культурні об’єкти, зокрема 109 релігійних споруд, 22 музеї та 91 історичну будівлю.

Нагадаємо, Європейська комісія минулого тижня направила країнам-членам ЄС пропозиції щодо 11-го пакета санкцій проти РФ. За словами президентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, у ньому пропонується додати нові обмеження на імпорт та посилити відповідальність за обхід санкцій.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.