Ухилянтів більшає: понад 500 вироків винесли українські суди, втім більшість з них не закінчуються реальним покаранням

Війна, Кримінал, Новини, Політика

Кожного місяця кількість кримінальних справ за ухиляння від мобілізації в Україні зростає. Втім, більшість засуджених отримують умовне покарання, часто розраховуючи, що це убезпечить їх від подальшого призову.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

В Єдиному держреєстрі судових рішень DW вдалося відшукати 516 вироків винесених українськими судами за статтею 336 Кримінального кодексу України — “Ухилення від призову за мобілізацією”.

Абсолютна більшість з них — обвинувальні, однак не закінчуються реальним покаранням.

Річ у тому, що хоча Кримінальний кодекс і передбачає за ухилення від мобілізації позбавлення волі на термін від трьох до п’яти років, та більшість ухилянтів йдуть на угоду зі слідством. Вони визнають провину, каються у злочині, та звільняються від покарання з іспитовим терміном — найчастіше строком на один рік. Протягом цього терміну засудженим зазвичай приписується періодично відмічатись в поліції та повідомляти про зміну місця проживання чи роботи.

Втім, трапляються і винятки, як у справі комплектувальника кабелів з Житомирщини Олексія Б, який ще 1994 року отримав на військовій кафедрі звання старшого лейтенанта запасу. У вересні 2022 року він не з’явився за повісткою до пункту збору призовників у Новоград-Волинському, потрапив під розслідування та в січні 2023 року намагався укласти з прокурором угоду про визнання винуватості в ухиленні від мобілізації.

Однак, виступаючи в суді, заявив, що вважає себе непридатним для військової служби за станом здоров’я, морально-діловими якостями та рівнем професійної військової підготовки, “відчуває власну некомпетентність у військовій справі, що виключає його участь у бойових діях як офіцера”.

Суддя Новоград-Волинського міськрайонного суду Андрій Помогаєв розцінив це як прояв нещирості каяття, відмовився засвідчувати угоду і за місяць засудив Олексія Б. до трирічного ув’язнення.

Адвокат обвинуваченого Геннадій Фрегер розповів DW, що його скаргу на вирок в травні має розглянути Житомирський апеляційний суд.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.