Не з’явився за повісткою до ТЦК та СП. Суд скасував вирок за ухилення від мобілізації

Війна, Новини, Політика

Кримінальний кодекс і передбачає за ухилення від мобілізації позбавлення волі на термін від трьох до п’яти років, та більшість ухилянтів йдуть на угоду зі слідством.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на DW.

Вони визнають провину, каються у злочині, та звільняються від покарання з іспитовим терміном — найчастіше строком на один рік.

Як передає DW, чи не єдиним випадком повного виправдання обвинуваченого є справа безробітного Олега Г. з Кам’янця-Подільського.

У жовтні 2022 року той не з’явився за повісткою до ТЦК та СП, в суді розкаявся та переконував, що готовий служити, але не за мобілізацією, а за контрактом. Втім, суддя Кам’янець-Подільського міськрайоного суду все одно засудив обвинуваченого до трьох років реального позбавлення волі.

30 березня Хмельницький апеляційний суд переглянув справу. Колегія суддів взяла до уваги, що Олег Г. на той момент вже півтора місяця як був мобілізований і служив кулеметником в одній із військових частин, а тому скасувала вирок, звільнила обвинуваченого від відповідальності та закрила кримінальну справу.

“Це не було злісне ухилення, мій клієнт шукав собі більш відповідне місце служби”, — зазначає захисниця обвинуваченого Неоніла Мужилівська.

Як і її колега Геннадій Фрегер, адвокатка звертає увагу на те, що угоди про визнання винуватості в ухиленні від мобілізації та умовні покарання можуть давати обвинуваченим своєрідну “індульгенцію” від подальшої служби у війську.

“Наявність судимості сама по собі є перешкодою для призову в армію, а ще й додається обов’язок відмічатись у поліції”, — уточнює Мужилівська.

Проте, Олександр Горовий, керуючий партнер адвокатського об’єднання ALIAS, який нині служить начальником юридичної служби 115-ї окремої моторизованої бригади, пояснює: згідно із законом “Про військовий обов’язок та військову службу”, судимість, зокрема й умовна, звільняє від призову у мирний час, за воєнного стану умовно засуджені можуть бути мобілізовані до війська.

“В моїй бригаді зараз служать щонайменше десятеро мобілізованих бійців із умовною судимістю”, — стверджує юрист. Втім, він визнає, що ніхто зі згаданих військових не був покараний за ухилення.

У Міноборони теж пояснюють: ухилення від мобілізації вважається нетяжким злочином, а тому засуджені за нього все одно лишаються на військовому обліку. Судимість із таких ухилянтів може бути знята після завершення випробовувального терміну, а значить після цього не лишиться жодних перешкод для повторної мобілізації.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.