В Івано-Франківську проводять навчання з надання паліативної допомоги (фото)

Війна, Новини, Суспільство

В Івано-Франківську тривають навчання з надання паліативної допомоги для медиків. Захід проводиться з 27 по 30 березня 2023 року в медуніверситеті. За словами виконувачки обов’язків директора обласного клінічного центру паліативної допомоги Ірини Слугоцької, до участі долучилися викладачі вишу.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

В Івано-Франківську проводять навчання з надання паліативної допомоги
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Лекції в межах тристороннього освітнього проєкту між Івано-Франківським медуніверситетом, обласним центром паліативної допомоги та Академією паліативної допомоги при Йоганнес-госпісі у місті Мюнстер читають колеги з Німеччини. Навчання проходить дистанційно, адже німецькі лектори дбають про безпеку. Загалом до трансляції приєдналися майже пів сотні фахівців з усієї України.

В Івано-Франківську проводять навчання з надання паліативної допомоги
Ірина Слугоцька. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Це зараз — на часі, тому що протягом останніх двох років відкривалося багато паліативних відділень в районах. По області — майже в 30 лікарнях. Таким чином потреба кількісно закривається, а от якісно — ще далеко. Ми повинні чітко розуміти, що маємо робити, й нас цього вчать на курсах”, — розповідає Ірина Слугоцька.

Спеціалістка з аромотерапії в паліативній допомозі Кордуля Інгліс з Німеччини розповіла, як правильно підібрані запахи допомагають хворим розслабитися й почуватися краще. Також є важливим розвиток тактильних відчуттів.

В Івано-Франківську проводять навчання з надання паліативної допомоги
Кордуля Інгліс. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Наприклад, якщо людина — в інвалідному візку, вона може постукувати по бильцях крісла, повертатися, робити певні рухи, щоб повернути собі відчуття амплітуди. Тобто людина намагається змінити амплітуду коливань свого тіла”, — розповідає Кордуля Інгліс.

29 березня обов’язкову практику з надання паліативної допомоги проходять студенти, які навчаються на фізіотерапевтів та ерготерапевтів, а також студенти фахового медичного коледжу. За словами першої проректорки медуніверситету Ганни Ерстенюк, таку практику повинен проходити кожен студент вишу, але нині медзаклад не має великої університетської клініки.

“У нас була, є й залишається проблема практичної підготовки. Ми навчаємо студентів у навчально-практичних, симуляційних центрах, але, на жаль, у нас бракує потужностей, університетських клінік, у яких вони могли б навчатися”, — каже Ганна Ерстенюк.

Одна з учасниць українсько-німецьких навчань Надія Стасюк вже шість років працює у галузі паліативної допомоги. Дівчина каже: ця сфера є досить молодою, й вона досі активно розвивається. За її словами, зараз фахівцям з паліативної допомоги не вистачає дорогих апаратів, а інколи й засобів для догляду за пацієнтами, щоб надавати усю необхідну допомогу.

“Найголовніше, щоб людина була готова психологічно, тому що пацієнти потребують правильної комунікації. Вони можуть перебувати в глибокій депресії, тому ти повинен знати, як правильно з ними спілкуватися, як правильно з ними поводитися. Також дуже важлива психологічна допомога саме для персоналу. В такій важкій медичній спеціалізації може дуже швидко настати вигорання”, — розповідає старша медсестра мобільної паліативної служби Надія Стасюк.

Зі слів виконувачки обов’язків директора обласного клінічного центру паліативної допомоги Ірини Слугоцької, зараз в області 31 пацієнт перебуває у стаціонарних відділеннях медзакладів, ще майже 200 отримують допомогу від виїзного відділення паліативної допомоги. Щороку кількість таких пацієнтів зростає. Допомогу надають понад 60 працівників. Збільшується і кількість паліативних хворих. Це — не лише онкохворі, а й люди з хворобами нервової системи, серцевими захворюваннями, нирковою та печінковою недостатністю. У планах — спільно з німцями розробити проєкт психотерапевтичної програми навчання персоналу й студентів.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.