У Галичі на Прикарпатті відкрили інклюзивну сенсорну кімнату для дітей (фото)

Новини, Суспільство

Сенсорну кімнату для дітей з особливими освітніми потребами відкрили у Галицькому інклюзивно-ресурсному центрі, що на Івано-Франківщині. Відвідують його діти з чотирьох громад — Бурштинської, Дубовецької, Більшівцівської та Галицької.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Суспільне Карпати.

Загалом на обліку у Галицькому інклюзивно-ресурсному центрі перебувають 155 дітей, розповідає директорка закладу Мар’яна Палагнюк.

У Галичі на Прикарпатті відкрили інклюзивну сенсорну кімнату для дітей
Директорка Галицького інклюзивно-ресурсного центру Мар’яна Палагнюк. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

За її словами, для нової ресурсної кімнати придбали оснащення на 180 тис. грн — загалом 25 речей, говорить керівниця центру. Це, зокрема, світловий дощ, соляна лампа, бульбашкова колона, дзеркало “Безкінечність”, сенсорна ковдра, яка важить 5 кг. А ще — сухий душ та сухий басейн.

Гроші на обладнання заклад отримав від UCAID, написавши конкурсний грант в межах проєкту “Мережа радників з інклюзії“. Започаткувала цю ініціативу громадська спілка “Луганська асоціація організацій осіб з інвалідністю”, розповідає її голова Микола Надулічний.

У Галичі на Прикарпатті відкрили інклюзивну сенсорну кімнату для дітей
Голова “Луганської асоціації організацій осіб з інвалідністю” Микола Надулічний. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Ми їм допомагаємо консультаціями, літературою, а також налагодити співпрацю з міжнародними партнерами”, — каже Надулічний.

Існує інклюзивно-ресурсний центр у Галичі п’ять років, розповідає голова Галицької громади Олег Кантор.

У Галичі на Прикарпатті відкрили інклюзивну сенсорну кімнату для дітей
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Він пояснює:

“У нас є договори про співпрацю з громадами, які сприяють у вирішенні певних потреб нашого центру. Наприклад, ми хочемо відремонтувати приміщення, яке розташоване поряд з центром”.

Галицький інклюзивно-ресурсний центр на сьогодні відвідують 15 переселенців. Здебільшого тут — індивідуальний підхід, розповідає практична психологиня установи Анна Кузюк.

У Галичі на Прикарпатті відкрили інклюзивну сенсорну кімнату для дітей
Практична психологиня Галицького інклюзивно-ресурсного центру Анна Кузюк. Фото: Суспільне Івано-Франківськ

“Ми довго чекали на обладнання саме цієї кімнати, тому що тут діти можуть порелаксувати, подолати свої негативні емоції, покращити свій емоційний стан. Дітям тут дуже подобається, вони почувають себе в безпеці”, — каже психологиня.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 26

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.