На Франківщині скоротили комендантську годину: що загрожує порушникам

Новини, Суспільство

З 29 березня комендантська година на Івано-Франківщині триватиме з 00:00 до 5:00 години.

Про це повідомила Світлана Онищук, очільниця Івано-Франківської області, інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Таке рішення прийняли 28 березня під час засідання Ради оборони області.

“Упродовж тривалого часу до мене надходили звернення від жителів області щодо скорочення тривалості комендантської години. Відтак, у Telegram-каналі провели опитування, щоб дізнатися думку прикарпатців.

В опитуванні взяли участь понад 21 тисяча людей, серед яких — 84% підтримали скорочення комендантської години. Тож, вже від завтрашнього дня (29 березня — ред.) комендантська година в області триватиме з 00:00 до 5:00 ранку.

Також зазначу, що в сусідніх областях встановлена така ж тривалість комендантської години”, — підкреслила посадовиця.

Зауважимо, що з 00:00 до 5:00 години заборонено перебувати на вулицях та в інших громадських місцях без спеціально виданих перепусток та документів, які посвідчують особу.

Спеціальні перепустки діють лише в межах території, де запроваджено комендантську годину та їх облік також здійснює комендатура на території, де запровадили комендантську годину.

Для того, щоб забезпечити безпеку та порядок, дотримання комендантської години на території Івано-Франківщини створили піші наряди, які залучають до патрулювання спільно з Національною гвардією України.

Так, під час комендантської години патрульні мають право перевіряти документи й, відповідно, встановлювати правомірність перебування на вулицях та в інших громадських місцях.

Наразі у Кодексі про адміністративні правопорушення не передбачено відповідальності за порушення комендантської години. Покарання можливе лише за відмову виконувати законне розпорядження чи вимоги патруля.

Згідно зі статтею 185 Кодексу України про адміністративні правопорушення за невиконання вимог законного розпорядження або вимоги патруля порушнику загрожує:

  • штраф;
  • громадські чи виправні роботи;
  • адміністративний арешт до п’ятнадцяти діб.

Відтак, можуть застосовуватися різні види відповідальності, зокрема адміністративні, дисциплінарні, кримінальні, залежно від обставин та наслідків порушення.

Вимоги комендантського патруля потребують негайного виконання без зайвого сперечання. Якщо людина навмисно не виконує законні вимоги комендантського патруля до неї можуть застосувати фізичну силу чи вогнепальну зброю.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.