“Могли б потрапити на смітник”. У Ворохті на Франківщині освятили дві старовинні ікони орієнтовно XVII століття (фото)

Новини, Суспільство

У Ворохті на Івано-Франківщині, у храмі Різдва Пресвятої Богородиці, священники освятили дві старовинні ікони орієнтовно XVII століття. Їх відреставрували викладачі та студенти Прикарпатського національного університету.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на сторінці Ворохтянську селищну раду у Facebook.

Образи знайшли у 2022 році під час ремонту в одному з кабінетів Ворохтянської селищної ради.

“Якби не уважність і Боже провидіння начальника сектору цивільного захисту та мобілізаційної роботи Володимира Петрованчука, то ці святині могли б потрапити на смітник, як і весь інший мотлох”, — йдеться у дописі.

"Могли б потрапити на смітник". У Ворохті на Франківщині освятили дві старовинні ікони орієнтовно XVII століття
Фото: Денис Жарков

Наразі про походження ікон та як вони потрапили в приміщення селищної ради, невідомо.

“Можливо, тут їх хтось переховував від знищення атеїстичною радянською владою? Єдине, що відомо, – це орієнтовний вік святинь. На думку фахівців кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації навчально-наукового Інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. Василя Стефаника, ці релігійно-мистецькі творіння можуть бути датовані XVII століттям”, — пишуть на сторінці громади.

"Могли б потрапити на смітник". У Ворохті на Франківщині освятили дві старовинні ікони орієнтовно XVII століття
Фото: Денис Жарков

Ікони передали на реставрацію до Прикарпатського вишу. Більш ніж пів року викладачі та студенти університету відновлювали образи. Окрім цього, вони створили і їхні репродукції.

“Надзвичайно приємно долучитися до такої величної й святої справи — реставрація і повернення стародавніх ікон до храму!” — написав на Facebook-сторінці голова Ворохтянської громади Олег Дзм’юк.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.