На Івано-Франківщині скажений собака покусав трьох людей

Здоров'я, Новини, Суспільство

У присілку Люча-Рушір Яблунівської територіальної громади, що на Івано-Франківщині, бездомний собака зі сказом покусав трьох людей. Село Люча, прилеглі до нього угіддя та ліс за 5 км від місця події визнали загрозливою зоною.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на Facebook-сторінку Косівської районної військової адміністрації.

Сказ у собаки підтвердили за результатами дослідження патологічного (біологічного) матеріалу. За інформацією Косівсько-Верховинського міжрайонного відділу Івано-Франківського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, людей, які контактували з хворою твариною, встановили. Повний курс антирабічних щеплень проходять четверо людей.

“У цій зоні ми провели профілактичну вакцинацію проти сказу сприйнятливих тварин: 56 собак, 36 котів, 22 голови великої рогатої худоби, сім голів дрібної рогатої худоби та четверо коней. Спеціалісти дезінфікували 280 м² території, де стався випадок”, — сказав начальник Косівського відділу Івано-Франківської обласної державної лікарні ветеринарної медицини Юрій Кристиняк.

На засіданні надзвичайної протиепізоотичної комісії, яке відбулося 14 березня 2023 року, затвердили комплексний план заходів з локалізації та ліквідації спалаху:

  • у загрозливій зоні заборонили проведення промислового і ліцензійного відстрілу диких тварин, їхнього відловлювання та вивезення;
  • власникам тварин рекомендують дотримуватися правил утримання собак, котів і хижих тварин;
  • для виявлення хворих, підозрілих у захворюванні на сказ, чи трупів тварин працівники Яблунівської дільничної лікарні ветеринарної медицини та Кутського лісгоспу обстежуватимуть присілок та прилеглі масиви, на яких можлива міграція диких тварин;
  • серед місцевого населення проведуть санітарно-освітню роботу з профілактики сказу.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.