Без доступу до води і свіжого повітря. На Прикарпатті виявили порушення прав людини в психоневрологічному інтернаті (фото)

Здоров'я, Новини, Суспільство

В Делятинському психоневрологічному інтернаті, що на Івано-Франківщині, працівники департаменту з питань реалізації національного превентивного механізму виявили порушення прав людини.

Про це інформує щоденна онлайн-газета Голос ІФ з посиланням на повідомлення на сайті Уповноваженого Верховної ради України.

На час інспекції в закладі перебували 168 жінок. Працівники Офісу омбудсмена виявили порушення санітарно-гігієнічних норм. Більшість підопічних потребує стоматологічної допомоги. Також зафіксували порушення норм житлової площі.

“В інтернаті не дотримуються принципів безбар’єрності, що унеможливлює самостійний доступ підопічних до приміщень, які розташовані на першому поверсі будівлі, а також доступ до свіжого повітря. В інтернаті не забезпечено безперешкодного доступу підопічних до питної води — підопічні набирають воду із кранів у санвузлах”, — повідомляють на сайті Уповноваженого Верховної ради України.

Без доступу до води і свіжого повітря. На Прикарпатті виявили порушення прав людини в психоневрологічному інтернаті
В Делятинському психоневрологічному інтернаті більшість підопічних потребує стоматологічної допомоги. Фото: Сайт Уповноваженого Верховної ради України з прав людини

Окрім цього, підопічні не надають письмову усвідомлену згоду на лікування. В інтернаті лікарсько-консультативна комісія за участю лікаря-психіатра не проводить огляд мешканців. Також не забезпечується гемолітичний контроль за підопічними, яким тривалий час призначають препарати з діючою речовиною “Клозапін“, що може призвести до важких наслідків для їхнього здоров’я, йдеться у повідомленні.

Працівники Офісу омбудсмена з’ясували, що пенсії недієздатних мешканців інтернату не витрачають на їхні потреби, а накопичують на банківських рахунках, бо керівництво закладу не бажає брати на себе відповідальність за їхнє витрачання.

На момент відвідин інтернату загальна сума грошей 16 підопічних на банківських рахунках становить 1 069 864, 76 грн.

Без доступу до води і свіжого повітря. На Прикарпатті виявили порушення прав людини в психоневрологічному інтернаті
Фото: Сайт Уповноваженого Верховної ради України з прав людини

Також у Делятинському психоневрологічному інтернаті не фіксують випадки травмування мешканців. Представники Офісу омбудсмена виявили жінок, які мали свіжі травми обличчя та голови. Крім того, інспектори з’ясували, що в закладі є випадки насильства між пацієнтами. Хоча останній запис у журналі травматизму датується серпнем 2022 року.

“Це свідчить про приховування фактів отримання тілесних ушкоджень підопічними і, як наслідок, може призвести до порушення їхнього права на захист від катувань та інших жорстоких, нелюдських видів поводження”, — повідомляють на сайті омбудсмена з прав людини.

За результатами перевірки уповноважений з прав людини в Івано-Франківській області скерував відповідні акти реагування.

У разі порушення прав людини можна звернутися до Офісу омбудсмена за адресою:

  • вул. Інститутська, 21/8, м. Київ, 01008;
  • на електронну пошту: hotline@ombudsman.gov.ua;
  • на гарячу лінію: 0 800 50 17 20.

Якщо ви вперше зайшли на наш сайт не забудьте підписатися на його відеоверсію канал на YouTube Голос ІФ, тут ви дізнаєтесь про найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати проект Голос ІФ можна за цими реквізитами: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.