Обвинувачений у державній зраді франківський журналіст Руслан Коцаба виїхав з України у США за програмою “Єднання заради України” — суд (відео+фото)

Кримінал, Новини

Обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба виїхав у Сполучені Штати Америки за програмою “Єднання заради України”, яку для допомоги українським біженцям запровадив президент США Джо Байден.

Про це 9 березня на засіданні Коломийського міськрайонного суду повідомив суддя Олександр Калинюк, інформує кореспондентка Суспільного, повыдомляє  щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

На засіданні суддя Олександр Калинюк зачитав документи, які надіслала адвокатка Руслана Коцаби Світлана Новицька. В них йдеться, що обвинувачений отримав візу в жовтні 2022 року, а дозвіл на в’їзд надав Департамент безпеки США, пишуть Версії з посиланням на Суспільне.

Обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба виїхав з України у США за програмою "Єднання заради України" — суд
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Адвокатка Світлана Новицька каже: надала суду документи про те, що її клієнта визнали журналістом, якого переслідують за політичними мотивами. Наразі він оформлює статус політичного біженця.

“У документі зазначено, що міжнародні організації визнають таку-то людину в’язнем совісті, сумління, якого переслідують через політичні мотиви. На підставі цих документів і доповіді Департаменту безпеки США Руслан Коцаба зараз оформлюється як політичний біженець. Його впустили у країну, оскільки департамент визнавав це і надав дозвіл на оформлення документів”, — каже адвокатка.

Світлана Новицька просила у суду дозволити Руслану Коцабі виходити на зв’язок під час засідань в режимі відеоконференції у Консульстві України в Нью-Йорку.

“Мій клієнт неодноразово ходив до консульства. Спочатку йому сказали, що він може приходити та виходити на зв’язок, є така можливість. Згодом консул сказав, що можливість є, але потрібен дозвіл від нашого міністерства, щоб доказати, що це справді суд дає доручення”, — пояснює Світлана Новицька.

Адвокатка каже, що її клієнт Руслан Коцаба не переховується і хоче брати участь в судових засіданнях. Зараз він оформлює статус біженця, оскільки так зможе отримати допомогу на утримання від держави.

Обвинувачений у державній зраді Руслан Коцаба виїхав з України у США за програмою "Єднання заради України" — суд
Фото: Суспільне Івано-Франківськ

Прокурор Олексій Безрукий каже, виїжджаючи за кордон за програмою “Єднання заради України”, Руслан Коцаба міг ввести в оману Департамент безпеки США щодо того, що він зазнає політичного переслідування в Україні.

“З 2018 року Коцаба не перебуває під вартою, він — на волі. За цей час погрози, можливо, й були та ніяких активних дій не відбувалося, загрози його здоров’ю не було. Тому все-таки вважаю, що він незаконно виїхав на територію США. Я не заперечую, щоб він був присутнім на засіданнях, зокрема в режимі відеоконференції”, — каже Олексій Безрукий.

Наступне засідання відбудеться 11 квітня 2023 року. До того часу суд має подати звернення до Міністерства закордонних справ України, щоб там надали доручення Консульству в Нью-Йорку. Вони своєю чергою нададуть обвинуваченому доступ до судових засідань в режимі відеоконференції.

Що відомо

У січні 2015 року Руслан Коцаба розмістив у Інтернеті відеозвернення до Президента України, у якому закликав українців бойкотувати мобілізацію. Окрім того, він брав участь у низці передач пропагандистського характеру на російських телеканалах.

Коцабу затримали у лютому 2015 року. Його звинуватили у державній зраді та перешкоджанні діяльності Збройних сил України.

У травні 2016 року Івано-Франківський міський суд виніс обвинувальний вирок Руслану Коцабі. Колегія суддів призначила журналісту покарання у вигляді три з половиною роки позбавлення волі за перешкоджання діяльності Збройних сил України.

Після оскарження вироку Апеляційний суд області повністю виправдав Коцабу та визнав його невинним. Прокуратура оскаржила це рішення у Вищому спеціалізованому суді України, який направив справу Коцаби на повторний розгляд.

У лютому 2018 року Апеляційний суд Івано-Франківської області ухвалив рішення направити справу у Долинський районний суд. Звідти обвинувальний акт повернули прокуратурі через брак доказів. Прокуратура такі дії суду оцінила незаконними й оскаржила повернення обвинувального акту. З квітня 2019 року справа перебуває на розгляді у Коломийському суді.

16 січня 2023 року засідання у справі Руслана Коцаби не відбулося через неявку усіх сторін. Обвинувачений перебуває у США. Про це він поінформував на своєму YouTube-каналі.

У Держприкордонслужбі відмовилися повідомити, яким чином і коли обвинувачений у державній зраді журналіст Руслан Коцаба перетнув державний кордон, посилаючись на те, що це — інформація з обмеженим доступом. Про це у відповіді на інформаційний запит Суспільному надіслав директор Департаменту охорони державного кордону Леонід Баран.

22 лютого 2023 року адвокатка обвинуваченого Світлана Новицька під час судового засідання у Коломийському міськрайонному суді повідомила, що Руслан Коцаба виїхав з України у США зі статусом політичного біженця.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.