Євген Марусяк оновив другий рекорд України на чемпіонаті світу зі стрибків з трампліна, фінішувавши у топ-30

Новини, Суспільство, Туризм

22-річний український стрибун з трампліна Євген Марусяк вдруге поспіль фінішував у топ-30 у цьому виді спорту на рівні чемпіонату світу.

Про це  інформує  щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

Сталося це у змаганнях на великому трампліні на світовій першості у словенський Планиці.

Марусяк проводить найкращий сезон у кар’єрі в стрибках у висоту. Попередній його результат на чемпіонаті світу – 17-е місце на ЧС-2023 – став національним рекордом: жодному з українців не вдавалося потрапляти навіть до топ-20 на рівні світових першостей зі стрибків з трампліна.

Після рекорду на нормальному трампліні Марусяк виступив на великому трампліні. Там він разом з іншим українцем Віталієм Калініченком намагалися пройти до топ-30.

Подолати кваліфікаційний раунд вдалося і Марусяку, і Калініченку. Однак до топ-30 зміг увійти лише Марусяк: Калініченко припинив змагання, посівши 38-е місце.

До фіналу Марусяк відібрався з 29-м результатом. І зміг у ньому виступити ще краще та встановити другий рекорд України: 22-річний спортсмен стрибнув на 125 метра та заробив за свою спробу 114.4 очки.

У підсумку Марусяк посів 27-е місце у фіналі – другий національний рекорд на чемпіонатах світу. Попередній найкращий результат на великому трампліні належав Володимиру Бощуку – 28-е місце на ЧС-2009.

Відтепер Марусякові належать обидва національні рекорди на чемпіонатах світу. Також він є єдиним українцем в історії, що має одразу два результати у топ-30, причому зробив це на різних трамплінах.

Найкращі результати в історії України на ЧС зі стрибків з трампліна

  • 17-е місце: Євген Марусяк (нормальний трамплін, 2023 рік)
  • 27-е місце: Євген Марусяк (великий трамплін, 2023 рік)
  • 28-е місце: Володимир Бощук (великий трамплін, 2009 рік)
  • 29-е місце: Віталій Калініченко (великий трамплін, 2021 рік)

Усі досягнення Євгена Марусяка

  • Володар найкращого результату в історії на чемпіонаті світу – 17-е місце (нормальний трамплін).
  • Перший українець, що стрибнув за 200 метрів на змаганнях – Марусякові це вдалося тричі на етапах Кубка світу у Бад-Міттерндорфі.
  • Став першим українцем в історії, що здобув перемогу на етапі Континентального кубку у Клінгенталі.
  • Повторив рекорд України, двічі за сезон потрапивши до залікової зони на рівні Кубка світу – у румунському Ряшнові.

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.