Прикарпатські енергетики пояснили, чому не складають графіки вимкнення світла на тиждень

Війна, Економіка, Новини, Суспільство

Якби ситуація в країні була сталою й енергетики точно знали, що не буде жодних атак ворога, то можна було б складати графіки на тиждень.

Про це в етері радіо «Західний полюс» повідомив директор філії «Центральна» АТ «Прикарпаттяобленерго» Ігор Пархуць, передає щоденна онлайн-газета Голос ІФ.

«Але, враховуючи фактор неочікуваності, ми відштовхуємося від ситуації, яка є станом на зараз. Наразі нам доводять графіки на добу, і тому ми доводимо до споживачів графік на добу.

Кожного дня, близько 21 години, диспетчер отримує ліміт на добу і відповідно цього він уже формує графік», — пояснив Пархуць.

Водночас, за його словами, на ситуацію дуже впливає температурний режим та випадки, коли є прильоти в об’єкти критичної інфраструктури.

«Якщо протягом дня диспетчери „Укренерго“ знижують ліміт, відповідно доводиться графіки коригувати», — зазначив директор.

 

Довідково зазначимо, що відповідно до нових правил застосування графіків погодинного вимкнення електроенергії (які ще не набули чинності) максимальна тривалість перерви в електропостачанні споживачів:

  • не повинна перевищувати 4 годин,
  • в умовах мінусових температур (нижче -10° C), коли перерва в електропостачанні може призвести до розладу систем централізованого теплопостачання, допускається перерва в електропостачанні до 2 годин.
  • на період дії воєнного стану та протягом року після нього тривалість перерви в електропостачанні споживачів не може перевищувати 6 годин протягом доби з можливим відхиленням в сторону збільшення на не більше, ніж 1 годину незалежно від температури зовнішнього повітря.

До слова, до нових графіків включать промислові підприємства та малий бізнес, який раніше не був включений у графіки, а саме:

  • дрібний бізнес;
  • великий блок житлових будинків;
  • деякі приєднання з котельнями.

Відключення електроенергії за графіком здійснюється почергово та послідовно. При отриманні команди на обсяг застосування графіка, менше величини однієї черги — застосовується одна черга, а якщо задана величина перевищує величину черги більш ніж на 5 МВт, мають бути використані одночасно декілька черг.

Включення приєднань, відключених за графіком, виконується після відключення приєднань на відповідну величину навантаження наступної черги з метою недопущення збільшення споживання електричної потужності.

У випадку, коли введені в дію графіки не забезпечують дотримання заданого режиму споживання електричної потужності, диспетчером після попередження можуть бути застосовані графіки аварійних відключень, спеціальні графіки аварійних відключень в обсягах, необхідних для виконання встановлених режимів електроспоживання, з урахуванням рівня обмеження електропостачання захищеним споживачам або безпеки життя та здоров’я людей.

На період дії воєнного стану та протягом 12 місяців після його припинення чи скасування до промислових підприємств не застосовуються графіки у разі забезпечення виконання наступних умов:

  • зниження рівня споживання електричної потужності та обсягу споживання електричної енергії у години максимального навантаження, визначених та доведених до споживача, на 50 % відносно до серединного рівня споживання у години максимального навантаження;
  • зниження рівня споживання електричної потужності та обсягу споживання електричної енергії у години напівпікового навантаження, визначених та доведених до споживача, на 25 % відносно до серединного рівня споживання у години напівпікового навантаження.

Для решти періодів обмеження до промислових підприємств щодо споживання електричної енергії та потужності не застосовуються.

Промислові підприємства з урахуванням особливостей технологічного процесу можуть запропонувати альтернативний варіант зниження власного рівня споживання електричної потужності та обсягу споживання електричної енергії. Такий альтернативний варіант повинен відповідати цілям, передбаченим застосуванням графіків, і забезпечувати виконання викладених вище вимог за накопичувальним принципом. Накопичувальний принцип передбачає можливість формування гнучкого графіка споживання електричної потужності в години пікових та напівпікових навантажень.

Альтернативний варіант узгоджують з відповідною військовою адміністрацією та операторами.

Керівники регіональних диспетчерських центрів та операторів систем розподілу відповідальні за дотримання вимог цієї Інструкції та за виконання обсягів графіків при їх застосуванні, у тому числі забезпечення належного контролю виконання вимог для промислових підприємств.

Зауважимо, що першочергово енергетики забезпечують живленням об’єкти критичної інфраструктури. Решту дозволеної потужності розподіляють на величину черг. Дізнатись свою чергу можна за особовим рахунком, а також у чат-боті Viber під кнопкою «Відсутнє світло».

Якщо ви вперше зайшли на YouTube канал Голос ІФ не забудьте підписатися щоб знати першими найгарячіші новини Івано-Франківська та області, про які вам не розповідають інші ЗМІ!

Підтримати Голос ІФ: ПриватБанк 4246 0010 0028 2636

Ми у соціальних мережах. Підписуйтесь в групи Facebok: Голос.if.ua, Голос Прикарпаття, Голос Івано-Франківська, Новини Івано-Франківська та Туристичні Карпати. Дізнавайтесь новини м. Івано-Франківська та області першими.